Last time, our tangah sempat bekalkan kami as ole-ole untuk bawa balik ke brunei
kebetulan musim bubuk dat time, so banyaklah belacan2 dibuat
n our tangah pun kasi belacan hasilnya jua ehe..
Belacan our tangah merah-merah warnanya x sama dengan
belacan yang biasa dijual di kedai-kedai..
baunya boleh tahan, bila bawa ke flight pun x pe ehe
x berapa berbau...
Belacan homemade labuan katakan...
Will, saja nak share masakan apa yang biasa orang brunei buat dengan BUBUK/UDANG GERAGAU ni..
Yang siti tau, Nasi Goreng Bubuk pun sedap, buat cucur Bubuk pun boleh jugak
n yang pasti, goreng begitu saja pun SEDAP...
Resipi siti untuk goreng bubuk ni
Bubuk/ Udang geragau secukupnya
Garam secukupnya
Lada Kering - digunting halus secukupnya, nak pedas, bykkan ^.^
Bawang Merah - di hiris halus
Caranya yang simple :
Panakan sedikit minyak kemudian masukkan hirisan bawang merah + lada kering tadi
goreng seketika hingga kekuningan
barulah masukkan bubuk dan digaul sebati dan diakhiri dengan garam.
DONE ^___^
bolehlah dimakan dengan nasi pun YUMMY..
Sebotol besar ni ole-olenya
Bubuk hasil tangannya sendiri
^___^
Udang Geragau is Bubuk kat Brunei
hmmm bila korang dari msia sebut n cari UDANG GERAGAU kat sini
hmm sure x jumpa n sure jua org brunei x fhm ehe
panggil je BUBUK...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan