30 November 2013

Bila dah minat, mahal murah x kisah ^.^



ni siti dapat dengan harga $6 je

murah kan..

terkena ia warna merah, siti sambar je lah...

nasib baik kau murah ehe...

^___^

beruntung siti...

saja beli utk stok di ofis, byk gambar dah, tu yang kena beli pendrive baru

oh...jgnlah siti jumpa pendrive merah lagi..nanti terpaksa beli pulak mihahaha....

Ayam Goreng Berempah Lada Hitam - SEDAP!!

last time buat bekal ke ofis, kebetulan kan stay di ofis..so terpaksa buat bekal secukupnya utk lunch..
asal perut kenyang je...
yang lupa siti bawa was NASI...haha adoi2...mcmana pulak bisa terlupa bawa nasi..

so luch time hanya beratah ayam ni je uhu...
hmm...will bersyukur saja dengan rezeki yang ada..mayb nasi tu bukan rezeki siti agaknya..jadi rezekimakanan ayam di rumah manggis kitaorang 
^___^


AYAM GORENG BEREMPAH LADA HITAM ^_^

Bahan kisar:
1 inci halia
3 batang serai
5 ulas bawang putih
sos lada hitam secukupnya

Bahan perap
Ayam
serbuk kari ayam
1 biji telur
daun kari
garam

Cara masak:

Perap ayam dengan semua bahan diatas selama 1jam... Goreng ayam dengan api sederhana..

DONE ^___^

28 November 2013

TT - Laksa x tau namanya ehe ;p


terkenang laksa ni, til now x tau nama laksa ni...

ada chinese muslim jual sewaktu expo..ramai yg beratur nak beli, join lah nak cuba..

ternyata, memang sedap...

x jumpa lagi di mana-mana expo uhu...

aiya...apek..siti taisliur lah ehe...

27 November 2013

Cuti-cuti Cinta ke Bangkok - Shoping time !!!


Bila dah bercuti2, agenda SHOPING itu pasti...

tukaran time tu, agak tinggi...

100bath like 3-4 ringgit je...

good quality baju pun blh dapat 100/200 bath...

heaven tau....

Thailand is an amazing place to go...

orang2nya pun bagus2..really friendly...sgt membantu walau mereka x berapa nak speaking ni, asal kita faham pun dah cukup

http://eemoticons.net

really bersenang hati di sana...

hati tenang, otak pun relax, sgt lupa hal2 keja n dunia baking ehe..yang penting jiwa sgt menikmati keindahan alam ciptaanNYA..subhanallah....

along jalan pratunam ni, area our hotel, siti n mr lov borong barang2 utk our haiqal...
percaya nggak, mesti setahun 2 ni kurang beli barangan baju haiqal..
coz kitaorang dah stok kan utk next yr or next two yrs ehe..
byk baju n seluar dah beli...

beli biar size besar, lama memakai nnti..

beli kasut sampai 5 pasang...

waduh2.....

anak seorang blhlah belanja lebih...

menan anak2 byk terjual di sini, cuma malas nak angkut uhu...
baju2 je dah penuh beg, tambahan jugak
siti x minat belikan menan, biarlah beli benda yg diguna or di pakai
^___^

 semua ni siti beli di MBK Mall...

u nak apa, semua ada di sini...harga pun murah2 je...

setiap tingkat, ada konsep jualan masing...

like say lah, tingkat 2 jual casing hp or laptop, memang sepanjang tingkat tu lah u akan tgk uhu...

sampai mata pun naik pening tgk haha ;p

http://eemoticons.net

MBK besar tau, so kena ingat tempat2 u dah naik, turun pun dekat sana jugak...

boleh sesat ehe..



teksi ada bermacam2 warnanya...no worries, semua ada sistem meter...
naik tuk2 sebatah kami di sana juz B$2-3 je..xlah jauh sgt...


nama dah minat warna merah...semua pun nak merah jugak haha...

siti beli untuk casing my hp, mr lov n cover notes c haiqal...LIVERPOOL tu ^.^ c babah pilihkan ehe..

percaya ngak, semua di atas ni juz $20 plus kat sana...
waduh.. dibrunei, siti bli cover utk noted haiqal je dah $40..

murah2....


semua ni untuk ole2 staff di ofis siti...
murah2 je pun...tu yg sampai beli byk...


Makan ubi ungu utk bekfas ^___^


juz berbekal ke ofis, ubi ungu ni sedap!!

juz mkn bersama sedikit gula...

x suka bercecah lain dari gula ehe...

bukan jua ubi keladi, panggil je ubi ungu, pasal warna ungu aka purple

^___^

26 November 2013

2H maltz ordered by Mimi ^__^


TQ mimi di Seria for 2H Maltz

SWEET ^___^

25 November 2013

Cuti-cuti Cinta ke Bangkok - Safari World ^__^ bercinta kembali..chewah..



Syukur lah dapat pgke murah yang meliputi lawatan, ke Golden Buddha, Wat Pho, Chocolate factory, Maddame Tussaud, Siam Ocean World dan yang terakhir ni SAFARI WORLD…hanya $90 seorang…awesome!!!!

Semua tu dah termasuk kos transport dari hotel, n3 pass 3x tempat dan makanan halal

 sgt2 berbaloi…byk untung ooo …

http://eemoticons.net

Ok, go lagi ke stori SAFARI WORLD, jadual ke zoo ni mengambil our time sehari suntuk, dari 9 am ke 5 pm…TIRED tapi xcited sgt, dah jadi mcm budak2 ribena dah kami dua haha ;p besar betul safari world ni…mcm2 ada….perjalanan dari Bangkok ke safari world ni mengambil masa 45 minit, tertakluk dengan jem perjalananlah.

.alhamdulillah semua lancar saja..


Dalam jadual ni, ada beberapa show,kami juz tgk orang utan’ show ni je, yang lain, kami juz ronda2 semua tempat di zoo, hujung ke hujung kami dua redah haha…

tetiba terkenang pulak our haiqal…mesti dia notty ni bila datang ni, mesti main kejar2 dengan abahnya jugak…haha…dah imagine kan uhu..suka benor main keja2 …

hmm budak tu…abah n mamanya ni siap sebut2 nama haiqal sepanjang di sana…

agak2 terbatuk2 kot our haiqal di brunei ^.^

 soe ye nak, walau jauh di mata, namun sgt dekat di hati…chewah...


ikan2 di sini gemuk2, hahaha...semua tourist asyik kasi makanan...free kan ehe




White TIGER weeee....
cantik kan...
harimau berdarah sejuk, mengikut pembacaan siti..

http://eemoticons.net


 Beruang pun ada, yang ni siti ambil pic time nak balik, singgah keliling taman ni, x blh keluar, juz tgk dari van je..
alahai jgnlah nak serah nyawa uhu..


 Burung-burung pun berterbangan bebas...
besar betul tempat ni...

tempat makan free, tu yg durang x lari ehe

http://eemoticons.net





Cukup time,semua kami berkumpul di satu tempat yang ditetapkan, kumpulan kami ada 8 orang, van pun kira ok lah, ada aircon…xlah panas sgt..sempatlah berkenalan2 dengan 1 indian, dia dah bermastautin di thai nak dekat 10tahun, alahai orang bisnez, siap boleh cakap thai dengan lancar tau…
semua ni juz patung je pun...ni nampak bila kita ambil River Safari...
x ambil pun ok, juz naik sampan then tgk semua ni...





hanya dapat yang ni...to bloved son, terkarih dah ur dad bermain untuk dapatkan patung frog ni ehe walaupun beli pun blh sebenarnya haha...

http://eemoticons.net

Sgt SWEET pengalaman di zoo tu, ke hulu ke hilir berdua, mcm zaman bercinta pulak haha, siap malu2 kucing =.=’ 

Cinta bertaut kembali dan bertambah erat, Alhamdulillah…

mcm g honeymoon ngeh2 =.=’

Alhamdulillah semua yang dijadual dalam 1 pgke dah selesai 
dengan selesa, lancar dan FUN


aktiviti di zoo memang ambil masa sehari suntuk, so juz plan sehari utk ke zoo, mlm hari blh sambung shopping..
ehe

in shaa Allah, bila plan nicely, semua plan pasti teratur mengikut jadual like i did

alhamdulillah...

next n3
^___^

24 November 2013

Tempahan La Bueno dan LoChi


TQ Azmin di Serasa for 2H LB dan 1H loChi

SWEET ^_^


** lama bnr nda buat La BuEno ni ehe 

Maltesers ordered by Mahani ^__^


TQ Mahani di Kiarong for 1F Maltz

SWEET ^__^

sedapnye salad ubi kentang ni....simple je...

http://eemoticons.net

senang betul buat salad ni...guna bahan pun senang nak dapat...

last time buat bersama ayam goreng...

antara masakan 1st di cuba dan 1st di rumah baru
^___^

Alhamdulillah...

seronok dapat dapur sendiri, any deko dan hiasan pun suka hati kita hias ehe..
walau kecik, jika pandai memadankan dengan hiasan terhad
in shaa Allah dapur akan nampak besar sedikit..


SALAD UBI ^__^

4 biji kentang - dipotong dadu
4 biji telur rebus - 
Sedikit lada sulah
Sedikit serbuk lada hitam
Sepokok daun sup - dihiris nipis
sedikit perahan air lemon
Mayonis - secukupnya

Cara penyediaan :

Ubi kentang dikupas dan dipotong dadu. Rebus kentang. Masukkan sedikit garam.
Setelah kentang empuk, tos dan sejukkan.Masukkan dalam peti sejuk.
Kupas dan lenyek telur rebus.
Campurkan dengan sedikit serbuk lada sulah, lada hitam mayonis dan daun sup.
chill dulu dalam esbok..jgn lupa digaul bersama ubi tadi dan sedikit perahan air lemon.

DONE ^___^

23 November 2013

Cuti-cuti Cinta ke Bangkok - Mr Flower dan Jewel Fest shop ^_^



Then keluar je dari WAT PHO, kitaorang di bawa lagi tour around Bangkok, then di bawa ke kedai halal coklat di sini, wah…mcm2 ada…MR FLOWER CHOCOLATE tempat tu…

hmmm dekat B$200 siti angkut coklat bawa balik ehe ^.^ 

puas hati…
kualiti coklat tu penting ehe…

mcm2 perisa ada, jgn x percaya perisa TOMYAM pun ada dalam coklat durang haha ;p rasa 
daun purut …



Then sambung lagi ke JEWEL FEST, Thai terkenal dengan BATU RUBY , tgk2 sambil tgk2 lagi…terpikat pulak dengan satu cincin..sgt cantik di mata siti…tolak campur tolak lagi…murah jugak batu ruby ni ehe…

Xde plan nak beli, mr Lov siap suruh beli, lawa…alolo….tolong belikan ye...blh haha ;p

Sambung lagi jalan2, kitaorang di bawa lagi ke pembuatan Kot, xde yang menarik perhatian kami, sapalah nak pakai kot haha…mr lov pakai uniform polis n siti lak, juz baju kurung pegi keja ehe…x payahlah nak baju kot2 ni...

X lama kat situ, round jap then zoom truz ke MBK, salah satu pusat shoping yang terkenal di Bangkok, rugi kalau x ke sini..

Ke sana, truz lunch kat sini, level 5 di atas, few rest halal di sana…punyalah besar mall MBK ni, lenguh kaki berjalan, alamat nak massage lagi ni ;p



Terbeli cincin batu ruby ni uhu...
manis di pakai..

kata orang thai tu, batu ni bercahaya ikut peredaran darah kita
owh..ada2 saja ehe...

biarlah cincin ni jadi kenangan manis g bangkok berdua

http://eemoticons.net

sambung next n3


22 November 2013

In Shaa Allah, pasti di share nanti ^___^


In Shaa Allah, akan di share nanti resepi di dalam buku masakan brunei ni...

haha buku tahun awal tahun 2000 rasanya...lama tapi value masih mahal ehe..

x pe

byk resipi dalam buku ni...

masakan brunei x luput  dek zaman..

nanti2 ye..bila rajin datang ehe ;p

http://eemoticons.net

Tempahan Cad PuDDing ^___^


TQ Dk Has di JPKE for 2x Cad PuDDing

SWEET ^___^

Cuti-cuti Cinta ke Bangkok - Siam Ocean World


Lepas dari MADDAME TUSSAUD..then go lagi ke SIAM OCEAN WORLD ^__^

Keluar je SIAM DISCOVERY, juz berjalan je ke sebelah, straight je, jumpa SIAM PARAGON..SIAM OCEAN WORLD ni merupakan salah satu akurium terbesar di Asia Tenggara,memiliki koleksi khazanah laut yang cukup lengkap, di mana korang akan dapat menyaksikan hidupan laut dari berbagai penjuru laut.

xtra yang lain, ada binatang lain blh dilihat di sini



Tempat ni terbagi kepada 7 zon, iaitu, Weird and Wonderful, Deep Reef, Living Ocean, Rainforest, Rocky Shore, Open Ocean dan Sea Jellies….

lenguh jugak kaki berjalan...

Mcm2 siti tgk di sini

Aneh, Unik dan Menarik

dalam tiket, ada 5D, fuh....baru ya...dah 3D 4D now 5D lagi ehe...
x sempat merasa coz kami kejar masa time tu...

almaklum dah booking, tukang massage nak dtg hotel uhu...
walaupun kejar masa, itupun tukang massage tetap jugak tunggu

nearly 1 hr, kitaorang lambat uhu...
kasihan pulak...
walau x minta xtra chrg, siti tetap kasi 100bath utk sedapkan hati durang
^__^

lama dalam perjalanan, tu masalahnya uhu...
jem je kalau mlm...

http://eemoticons.net



dapat tgk penguin in real 
^___^
nak angkut bawak blik blh? 


mr lov paling geli tgk ular gini, yg besar2..kecik x takut 
hmmm...ia relax je pun, x kacau org ehe

http://eemoticons.net

Yang buat siti cukup terWOW2 di bawah tu, tgk Ikan merah ARWANA RAKSASA, yang ukurannya bisa saja mencapai seperti  tubuh manusia dewasa….wow…lupa pulak ambil pic haha ;p kagum ta udah tu uhu..

Sempatlah jugak ambil kenangan, berfoto di kedai foto khas bertemakan ocean di sana…lebih kurang B$10 plus kot…x ingat dah haha ;p dapatlah simpan di meja mekap nnti..

Masuk di dalam tu dah 2jam ehe…lama melepak minum2 kat dalam tu, coz ada cafĂ© kecil, lenguh lagi kaki ni nak jalan2, relax2 lah dulu , simpan energy untuk shopping lagi utk esok pagi dan esok tu ;p



N3 Bersambung…


ni time naik boat, yg ada glass yg blh tgk shark di bawah air ni...
ngeri kejap rasanya....

kalau2lah terbalik boat ni uhu...alamat jadi santapan shark yg besar2 di bawah ni uhu..


antara ikan2 yang ada di bawah glass ni...
pari pun ada...adalah beberapa jenis shark, yg panjang mulutnya pun ada ehe...

white shark  pun ada..xlah white sgt...mayb dah lama kat tempat buatan manusia ni kot, tu yg jadi genap sikit warnanya ehe..

tgk, selami dan belajar je keraja kami kat bawah tu ^_^
satu pengalaman berharga bagi kami....