31 Julai 2010

Promosi by half ESOK ^_^


Seperti sedia maklum, kan dekat-dekat puasa ani
bz pun nda menentu jadinya
ehe...so kena settlekan satu-satu baru ta nyman ati
^__^

btw
promosi kali ani sesuai untuk yg kan mentest my cakes
siti buat satu-satu cake k
manalah tau berkenan di hati untuk dihidangkan raya ni

Half MaltChi $15
Half LoMaltz $15
Half Moist Chocolate cake $12.50

ESOK sebelah petang

can text me now 7140236
TQVM to those yg bookd
^_^

Tempahan Kek untuk Raya 2010 ^_^


HAPPy HoMe BaKING

Tel :7140236

Siti ^__^

dapur-siti.blogspot.com

Senarai Kek Raya dari dapur siti

Kek Coklat Maltesers $28.00

Kek LoChi $27.00

Kek Sarang $15.00

Kek Moist Chocolate $25.00

Choc Maltz Cheese Cake $40.00 NEW

Kek Cheese Blueberry $25.00

Kek Cheese Coklat $26.00

Kek Cheese Oreo Cadbury $26.00

Chezy Fruit Cake $25.00 NEW

Chezy Brownies $18.00

Kek Cheese Marble $16.00

Kek Softy Marble Cheese $24.00 NEW

Kek Choc Marble $15.00

Kek ChocoNa $15.00

Kek Oreo $14.00

Kek ChocBerry $16.00

Cadbury Blondies $17.00

Moist Brownies with Topping + Nuts $22.00 NEW


Syarat untuk tempahan raya 2010

Bayaran - $10.00 sebagai deposit (MUST ^_^)


Siti - Siti still update new cakes lagi k

ni juz nak tunaikan promise sit last tym nak kuarkan list hujung bulan ni

ngeee lurus kan 31 Julai ^__^

Resipi - Sawi Masak Air ^_^

SAWI MASAK AIR

Sayur sawi Pahit
bawang besar dihiris bulat
sedikit udang salai kering ( seperti di bawah)
sedikit belacan
air secukupnya
Telur sebagai pemekat kuah


HUHU rupanya mahal udang kering ni ehe
my dad last tym g ke miri bersama rombongan bekas guru-guru
so sempatlah ronda-ronda kat pasar tani kat sana

wah belurih ta plg ani ehe
siti x realize rupanya berharga jua
yg nda sedar memasak saja pakai udang kering ani ^__^

Hantaran Maltz ordered by Azeezah ^_^


HaPPY WeDDing day
^__^
from my LiL dapur







Hantaran Maltz kali ani bertemakan Light Blue
kan dah cakap warna masani lawa2
ehe...bila siti memilih, siti cuma pilih yang terbaik
^___^
alhamdulillah sebatah every1 lov it
YEAAAAAA....

TQ Azeezah di Lambak Kanan for 1F Hantaran Maltz
^__^

30 Julai 2010

Mampukah Menjadi seperti lelaki ini ?


Based on True Story..

Dilihat dari usianya beliau sudah tidak muda lagi, usia yg sudah senja
bahkan sudah mendekati malam,pak Suyatno 58 tahun kesehariannya diisi
dengan merawat istrinya yang sakit istrinya juga sudah tua. mereka
menikah sudah lebih 32 tahun
Mereka dikurniakan 4 orang anak ....disinilah awal cubaan menerpa,
setelah istrinya melahirkan anak ke empat .....
tiba2 kakinya lumpuh dan tidak bisa digerakkan & itu terjadi selama 2
tahun.

Menginjak tahun ke tiga seluruh tubuhnya menjadi lemah bahkan terasa
tidak bertulang
lidahnyapun sudah tidak bisa digerakkan lagi.
Setiap hari pak suyatno memandikan, membersihkan kotoran, menyuapi, dan
mengangkat istrinya keatas tempat tidur.
Sebelum berangkat kerja dia letakkan istrinya didepan TV supaya istrinya
tidak merasa kesepian.
Walau istrinya tidak dapat bicara tapi dia selalu melihat istrinya
tersenyum,
untunglah tempat usaha pak suyatno tidak begitu jauh dari rumahnya ,
sehingga siang hari dia pulang untuk menyuapi istrinya makan siang.
sorenya dia pulang memandikan istrinya, mengganti pakaian ,
dan selepas maghrib dia temani istrinya nonton televisi sambil
menceritakan apa2 saja yg dia alami seharian.

Walaupun istrinya hanya bisa memandang ( tidak bisa menanggapi ) , pak
suyatno sudah cukup senang bahkan dia selalu menggoda istrinya setiap
berangkat tidur.
Rutinitas ini dilakukan pak suyatno lebih kurang 25 tahun,
Dengan sabar dia merawat istrinya bahkan sambil membesarkan ke empat buah hati mereka,
sekarang anak2 mereka sudah dewasa tinggal si bungsu yg masih kuliah.

Pada suatu hari ke empat anak suyatno berkumpul dirumah orang tua mereka
sambil menjenguk ibunya.
( karena setelah anak mereka menikah sudah tinggal dengan keluarga
masing2 ) .
Dan pak suyatno memutuskan ibu mereka dia yg merawat,
yang dia inginkan hanya satu : semua anaknya berhasil.

Dengan kalimat yg cukup hati2 anak yg sulung berkata :
" Pak kami ingin sekali merawat ibu .......
Semenjak kami kecil melihat bapak merawat ibu & tidak ada sedikitpun
keluhan keluar dari bibir bapak, bahkan bapak tidak ijinkan kami menjaga
ibu" .

dengan air mata berlinang anak itu melanjutkan kata2nya .....
" Sudah yg keempat kalinya kami mengijinkan bapak menikah lagi,
kami rasa ibupun akan megizinkannya,
kapan bapak menikmati masa tua bapak dengan berkorban seperti ini ...
kami sudah tidak tega melihat bapak . . .
kami janji kami akan merawat ibu bergantian".

Pak Suyatno menjawab hal yg sama sekali tidak diduga anak2 mereka.
" Anak2ku..... jikalau hidup didunia ini hanya untuk nafsu....
Mungkin bapak akan menikah....
tapi ketahuilah dengan adanya ibu kalian disampingku. ... itu sudah lebih dari cukup,
dia telah melahirkan kalian"..... .
sejenak kerongkongannya tercekat . . . . . . .
kalian yg selalu kurindukan hadir didunia ini dengan penuh cinta
yg tidak satupun dapat menghargai dengan apapun.

Cuba kalian tanya ibumu apakah dia menginginkan keadaanya seperti Ini ?
Kalian menginginkan bapak bahagia ....
Apakah bathin bapak bisa bahagia meninggalkan ibumu dengan keadaanya
sekarang ?
Kalian menginginkan bapak yg masih diberi Allah kesihatan dirawat oleh
orang lain ........

bagaimana dengan ibumu yg masih sakit ?

Sejenak meledaklah tangis anak2 pak Suyatno . . . .
merekapun melihat butiran2 kecil jatuh dipelupuk mata ibu suyatno .. . .
Dengan pilu ditatapnya mata suami yg sangat dicintainya itu . . .
Sampailah akhirnya pak Suyatno diundang oleh salah satu stasiun TV
swasta untuk menjadi nara sumber acara islami Selepas shubuh dan
merekapun mengajukan pertanyaan kepada pak suyatno . . ..

Kenapa bapak mampu bertahan selama 25 tahun merawat Istri yg sudah
tidak bisa apa2.. ?
Disaat itulah meledak tangis beliau . . .

Dengan tamu yg hadir di studio kebanyakan kaum perempuan pun tidak
sanggup menahan haru . .
Disitulah pak suyatno bercerita . . . .
Jika manusia didunia ini mengagungkan sebuah cinta
tapi dia tidak mencintai karena Allah
maka semuanya akan luntur . . . .
Saya memilih istri saya menjadi pendamping hidup saya ....
Sewaktu dia sehat diapun dengan sabar merawat saya . . .
Mencintai saya dengan hati dan batinnya
bukan dengan mata . . .
dan dia memberi saya 4 orang anak yg lucu2 . .
Sekarang dia sakit berkorban untuk saya karena Allah . . .
Dan itu merupakan ujian bagi saya .
Sihat pun belum tentu saya mencari penggantinya . .. . apalagi dia sakit

Setiap malam saya bersujud dan menangis dan saya curhat kepada Allah
diatas sajadah . . .
Dan saya yakin hanya kepada Allah saya percaya
untuk mendengar rahsia saya . .. . .


Siti - cerita bab-bab mcm ni, fren siti owez share n hantar
kat email...mesti tau siti baca kat ofis huhu
mood pun jadi mood sedih2 n rawan2 ati
wawa
juz menjadi kesedaran arah kitani
mampukah , dats the ques?
tepuk dada tanya selera

Fakta Kelebihan Ais ^_^

" Zat di dalam ais tidak akan mampu dihasilkan oleh mana-mana saintis
mahupun manusia"


. Membiasakan diri mengunyah ais akan meningkatkan kecerdasan fikiran

dan kepantasan pergerakan.


. Air Sejuk yang hening dapat menolong pesakit insomnia yang sukar
tidur agar dapat kembali tidur seperti biasa.

. Orang yang tidur dalam udara yang sejuk dan berselimut untuk
memanaskan tubuhnya adalah kombinasi yang baik untuk menjaga kesihatan
secara menyeluruh dalam jangka masa pendek apatah lagi jangka panjang.

. Udara panas lebih memudahkan penyebaran penyakit berjangkit kerana
bakteria lebih agresif dan cepat membiak dalam cuaca begini.

. Liputan ais di Antartika (daerah kutub Selatan) dan Artik (daerah
kutub utara) adalah pengimbang dasar bumi yang amat panas.

. Kombinasi dalam bumi yang panas dan luaran bumi yang sejuk adalah
rahsia keseimbangan tekanan semulajadi alam yang mengawal graviti dan
pergerakan bumi pada paksinya.

. Ais atau air sejuk dapat mengembalikan memori atau sifat pelupa
yang keterlaluan.

. Benarkan anak anda mengunyah ais kerana ini akan menguatkan giginya
dan benarkan anak anda memakan ais krim secara perlahan-lahan dan
berterusan sehingga batuknya hilang dalam masa beberapa jam kerana
mengambil ubat batuk biasanya akan mengambil masa satu minggu untuk
melegakan batuk secara total.
. Ais amat diperlukan oleh mana-mana atlit sukan dalam kecederaan
yang tidak disangka-sangkakan.

. Air sejuk atau ais kini dijadikan bahan perencat kepada kecederaan
yang akut seperti demam panas yang biasanya dihidapi oleh bayi yang
mempunyai potensi menghidapi sawan.

. Air sejuk adalah terapi yang amat popular sebagai penguat tulang
yang telah patah dengan syarat ia dibalut dengan kain hitam.

. Air sejuk dalam rahsia cuka adalah sangat baik untuk menguatkan
tulang yang patah kerana ia dapat menyembuhkan tulang dengan lebih
cepat.

. Air suam dengan rahsia cuka yang diminum akan melemahkan dan
mengecutkan sistem aliran darah yang menjadi penyebab utama terjadinya
lumpuh.

. Adalah makruh mengambil air sembahyang (wuduk) pada suhu yang
tinggi atau yang telah terkena panas cahaya matahari yang pastinya akan
mengganggu sistem deria pada kulit.

. Air sejuk secara psikologinya amat ditakuti oleh pesakit yang
mengalami gangguan jin atau dikuasai oleh unsur-unsur spiritual yang
jahat.

. Air sejuk mempunyai nada bunyi dalam tekanan rendah yang amat
lembut lagi mengharmonikan.

. Air sejuk akan menguatkan tulang bayi.

. Air sejuk akan meningkatkan sistem imun yang luar biasa sebagai
tenaga pencegahan berbagai penyakit alahan dan jangkitan.

. Air sejuk dalam rahsia ais memegang rahsia kepadatan molekut
kristal yang paling keras iaitu intan.

. Air sejuk adalah kuasa penyerap yang amat sesuai dijadikan sistem
penghantaran tenaga yang paling cekap sehingga ke dasar sel yang jauh
dan menyeluruh.

. Air sejuk mempunyai daya rangsangan yang boleh mengembalikan
semangat orang yang telah hilang ingatan seperti pengsan, gila dan koma
kembali sedar.

. Mandi air sejuk akan menguatkan tulang. Tulang yang berlebihan urik
asid akan meningkatkan suhu tulang dan melemahkan struktur tulang.

. Air sejuk lebih stabil molekul atomnya.

. Air sejuk lebih peka kepada gelombang frekuensi rendah yang
dirakamkan melalui niat dalam amalan berwuduk.

. Air sejuk dapat merakamkan gelombang frekuensi rendah lebih stabil.

. Air sejuk sesuai dijadikan air penawar kepada orang yang ingin
merakamkan bunyi dalaman yang disertai dengan rasa kasih sayang dan
keikhlasan.

. Air kelapa muda bersifat sejuk amat baik untuk kesihatan kerana ia
amat berkesan untuk meneutralkan kesan keracunan dan keasidan yang
berlebihan dalam aliran darah. Tubuh secara semulajadinya bersifat panas
dan ia memerlukan pasangan yang bersifat sejuk.

. Oksigen dan hidrogen bersifat panas dan ia menguasai bahagian
perut. Adalah menjadi suatu kesalahan memulakan amalan pemakanan di
waktu pagi dengan unsur-unsur yang panas. Minumlah seteguk air sejuk di
awal pagi kerana ia menguatkan perut.

Resipi - Lauk Berahan masak Sweet Sour ^__^

Posing laggggiiii ^_^

LAUK BERAHAN MASAK SWEET SOUR ^_^

Bahan:

1 ekor lauk berahan
1 biji bawang besar, dipotong bulat
2 ulas bawang putih hiris
1/2 biji green capsicum, didadu
1/2 inci halia, hiris halus
1 camca besar cili kisar
1/2 camca teh sos tiram
3 camca besar sos cili thai
1 camca besar sos tomato
1/2 cawan air
1 camca besar gula
Garam secukup rasa


Cara Membuat :
Lauk Berahan dibersihkan, kelar2, lumur dengan sedikit serbuk kunyit dan garam, goreng garing, angkat dan toskan.
Panaskan sedikit minyak, tumis halia, bawang putih dan bawang besar hingga layu, masukkan cili kisar dan tumis hingga cili garing, tambah sos cili thai, sos tiram dan sos tomato, kacau rata dan tuang air. Biar mendidih.
Masukkan gula dan garam secukup rasa. Tambah semua jenis capsicum , masak sekejap dan rasa, jika perlu tambah garam atau gula, masak hingga pekat.
Tuang atas ikan tadi

DONE!!!

besar lauk ni tau
^__^
Seekor ni $18 kat pasar gadong
rajin benar my bro ni ronda-ronda kat pasar


Assalamualaikum semua
moga-moga harini dalam keadaaan sihat sejahtera ye
amin...
Amat pentinglah jaga kesihatan
maklumlah masani , keadaan cuaca nda menentu
so demam selesma x hairan
penuh klinik huhu

juz pesan siti, jaga permakanan jugak
^__^
ambil suplement yang sesuai dengan imuniti badan tani
sometime ada satu makanan tambahan
x berapa sesuai dengan kita
betul tak?
ngee....mcm dr pulak
^_^

owh lupa
yang ni aktiviti masak-masak sambil tunggu kek siti masak
ehe...saja kan menyampati huhu
alhamdulillah selesai jua akhirnya
^_^

Kek Oreo ordered by Cgu Shikin ^__^



TQ Cgu Shikin di Pancha Delima
for 2F Kek Oreo
^__^

Super Duper Maltesers Cake ^_____^

HaPPy BirthDAY
from my LiL dapur
^__^


As i promised last tym
yang ni lah most pricy maltesers setakat ani
^______*


Yang ni super duper Maltz yg siti pernah buatkan untuk
my sweet customers

Ordered by Noraidah Ibrahim di BIA
special untuk son nya yang ke-11
ngeee...
really padat with coklat
huhuhu


Siti - minta maaf ye, pic ni siti minta dari Noraidah sendiri
ehe...kan last tym all pics dah terdelete
so sebagai kenangan siti
Nor kasi yang ni
Alhamdulillah
TQVM ye
^__^

JJCM - with Siblings

Siz' Nasi Goreng Daging

LiL Bro' Mee Hoon

Mine - Ayam Penyet
fuh...menyesal ^,^

Lil Siz' KoloMee

Bila siti ada kesempatan, memang siti suka angkut drg beradian
mkn2 kat rest
x kisah kat mana2
asal menepati tekak kitaorg ehe
maklumta tekak Bruneian
^___^

Tempat yang kami aga ani, satu tempat baru
area kawasan kompleks madang
so memang target andang awal kan makan disini
area memang sunyi waktu malam
coz kedai x byk kat sini kan
so kami makan secara santai je
kami je customer drg masa tu
^__^
cuma servis lambat
f lunch kat sini, memang habiz waktu lunch huhu

ok korang cuci mata je lah ye
^__^


29 Julai 2010

My LoChi DoNut & Maltz DoNut ^___^


haha saja nak menggoda my readers with my DoNut ni
ngeee...
Kiut Miut Comil LoTeeee
^_____^
geram hati kamu meliat ehehe

Blueberry Cheese Cake sebagai Sampingan Hantaran ^_^

HaPPY WeDDing Day
from my LiL Dapur
^_^


Yang ni special untuk pengantin
ehe...mudahan pengantin ampit mkn
^_^




Yang ni kek sampingan for hantaran Azimatul Bareyah di tutong
Sweet Blue ta kali ani
ngeeee....
kiut miut je warnanya masani
siti pun rambang mata jadinya memilih2
untuk drg ani ^__^

Alhamdulillah selesai dah
hasil my magic touch
huhu ^__^

Hantaran my Sweet LoChi for Azimatul Bareyah ^_^




Seperti sedia maklum
all my Hantaran cakes mesti bersaluti dengan coklat n sos
wah...atu ta yg menjadikan my hantaran
sentiasa SPECIAL
^___^


Yang ni sambungan hantaran LoChi Azimatul last tym
SWEET PINK
so lovly warna yg siti pilih ni
huhu sesuai benar
^___^

28 Julai 2010

Tips untuk menaikkan Seri Muka ^__^


Ambil air basuhan beras untuk bilasan yang kedua atau yang ketiga. Sapu pada keseluruhan muka air basuhan tersebut dan biarkan selama lebih kurang 10 minit. Kemudian bilas dengan air bersih.( Siti pernah pakai petua ni sebelum siti kan nikah ^__^, maklumta pengaun ni byk petua ngee...iytah masa nak korek rahsia huhu..mudahan babu hjh hajar dalam keadaan sihat masani, lama dah nda dgr kbr ^.^)

Masukkan sedikit madu, minyak zaitun, sebiji putih telur, perahan sebiji limau nipis dan buah badam ke dalam pengisar. Kisar hingga sebati. Sapukan pada muka seperti memakai mask dan biarkan selama 10 minit. Bilas dengan air bersih. Amalkan selalu.( lama dah nda pakai petua ni, juz kan share je ehe...haha masker byk kan kedai, tu yg jadi malaz ni ehe...)

Piramid Permakanan Sihat ^__^


Juz nak share pembacaan siti ^__^
penting untuk long life

PEMAKANAN seimbang merupakan tabiat memilih makanan yang hendak dimakan dengan tujuan memperbaiki atau mengekalkan kesihatan. Makanan yang seimbang perlu mempunyai karbohidrat, protein, lemak, vitamin, garam galian, dan serat dalam kadar yang betul. Ini dapat diperolehi dari buah, sayuran, daging, ikan, susu, bijiran dan lain-lain.

Karbohidrat menyediakan sumber tenaga yang utama yang diserap segera ke dalam sistem tubuh manusia. Karbohidrat menyumbangkan kira-kira 50% daripada pengambilan tenaga yang diperlukan oleh tubuh manusia. Karbohidrat terdiri daripada gula (gula, glukos, sirap, madu, laktos), kanji (tepung gandum, kanji, kentang, ubi kayu dan kanji tulin koko) dan beberapa selulosa, gam dan pektin. Karbohidrat banyak terdapat dalam bijiran seperti beras, gandum, dan sepertinya.

Protein mengandungi beberapa zat seperti asid amino. Protein kelas pertama kebanyakannya boleh diperolehi daripada haiwan. Sementara protein sayuran pula mengandungi protein kelas kedua dan sedikit protein kelas pertama.

Lemak menyediakan lebih dua kali ganda nilai kalori yang diperolehi daripada karbohidrat dan menjadi sumber utama lemak tubuh. Sebenarnya lemak penting kepada manusia kerana merupakan tenaga yang tersimpan di dalam tubuh yang diperlukan untuk menjalankan sebarang aktiviti. Secara purata, lemak membekalkan 355 daripada pengambilan tenaga. Lemak juga mengandungi vitamin larut lemak dan asid lemak yang penting kepada penyatuan selaput sel.

Zat galian yang mengandungi kompaun bukan organik yang penting kepada pemakanan manusia. Ia berperanan dalam pembentukan struktur tulang dan unsur yang diperlukan dalam tisu organik dan cairan badan seperti hemoglobin darah. Zat mineral banyak terdapat dalam susu dan telur. Ia juga banyak terdapat dalam buah dan sayuran.

Vitamin adalah bahan kimia yang terkandung dalam kebanyakan makanan. Ia membantu tubuh mengurai dan menggunakan unsur asas makanan, protein, karbohidrat dan lemak. Sesetengah vitamin turut terbabit dalam penghasilan sel darah, hormon, bahan genetik dan kimia dalam system saraf. Tidak seperti karbohidrat, protein dan lemak, vitamin dan mineral tidak membekalkan kalori tetapi membantu badan mendapatkan tenaga dari tubuh. Maka pengambilan protein amat penting untuk kesihatan tubuh badan.

Serat atau serabut dalam diet permakanan membantu penghadaman dan mengelak sembelit. Sayuran dan buah segar (termasuk buah kering) dan bijiran merupakan sumber serat penting. Untuk meningkatkan kebaikan serat, amat penting untuk minum banyak air.

(Sumber dari Wikipedia)

27 Julai 2010

Hantaran my Sweet LoChi for Azimatul Bareyah ^_^


HaPPY WeDDing DAy
from my LiL Dapur
^__^







Alhamdulillah yang ni 2nd generation from same family
^__^
last tym siti buatkan untuk Zila di Tutong
now turn
siz Zila
Azimatul Bareyah di Tutong

ngeee....felt happy rasanya dapat membuat drg dua ni
sama jua like Zila
Azimatul pun mau dua-dua weiiiiii

1F LoChi from her to her hby
1F LoChi from her hby to Azimatul

Sweet kan
^__^

TQ Azimatul for 2F Special LoChi n 1F Blueberry Cheese Cake