30 April 2014

WW - Soalan demi soalan...haha so true ma....


selagi masih hidup, selagi tu soalan diajukan ^^


Allahuakhbar....Allahuakbar...Harini Hari Bersejarah Brunei...




Ya Allah..berhimpunnya kami pagi ni keranaMU Ya Allah...menyatakan kesyukuran dalam pengistiharan perintahMU Ya Allah...berkatilah perhimpunan ini dengan limpahan rahmat dan baraqahMU...kami semua sangat memohon restuMU Ya Allah...


Berikanlah kepada kami perlindungan dari mereka-mereka yang zalim serta berikanlah 
kepada kami ketenangan dan kebahagiaan di dunia dan akhirat.
Sempurnakanlah agama kami
dengan berkat hari ini.

Ya Allah Selamatkan Negara Brunei Darussalam dari segala bencana..

Amin Ya Rabbal Alamin." 


ptg ni tani sudah masuk bulan rejab...yeaayy...nak dekat puasa dah ^^



Siti yang duk ofis ni berdebar-debar pagini...permudahkanlah Ya Allah harini...

cantik harini...panas dan terang harini...

subhanallah....

Alhamdulillah...nasib baik, diberi kehidupan harini untuk merasai hari bersejarah ni...
TQ Allah...

jom bersyukur korang-korang yang hidup harini ^^


29 April 2014

Anak Babah yang kena dulur ^^


Dulur = kena manjai 

kot2 kwn2 tertanya2..apalah maksud DULUR ni...

asal saja balik di ambil oleh my lov, ada saja permainan baru di dulur babahnya ni 
^___________^

ni pic yang sweet di antar mr lov...

with caption, haiqal pilih menan sendiri...

ala...konon...walhal...kena dulur...

haiqal...haiqal....nasib baik kau comel....haha..dasar..puji anak ;p
kalau tak maknya, sapa lagi kan ^^

http://eemoticons.net



28 April 2014

Sambal Pusu Brunei ala Mama Haiqal ^^ siti lah tu ^^

http://eemoticons.net

Setiap weekend, siti suka buat sambal, simpan stok untuk seminggu...
weekend je ada masa melepak2 panjang di dapur...
mesti sebelah mlm...

coz pagi ke petang...time di rumah manggis, untuk membaking di sana
^_______^

dah jadi rutin setiap weekend...

Alhamdulillah...mr lov pun dah biasa, siap ikut siti n haiqal ke manggis lagi ^^
really supporting wifenya ^^

lain orang lain resipinya...yang ni siti buat ikut tekak kami sefamily...
boleh tambah pedasnya jika suka...

happy trying ^^


SAMBAL PUSU BRUNEI ALA MAMA HAIQAL ^^

2 SB pusu kecil, bersihkan dan rendam
# rendam seketika, hilangkan masinnya ^^
Lada kisar secukupnya
2SB Air Asam jawa/ sesuaikan
1 biji bawang besar hiris halus
Garam dan gula secukup rasa
4 biji bawang merah - di cincang halus

CARANYA

Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus hingga naik bau, masukkan lada kisar, kacau dan masak hingga pecah minyak, guna api sederhana dan kacau selalu.
dalam 10 min mcm tu...
 Masukkan air asam jawa, kacau dan tambah pusu yang ditoskan. Gaul rata dan sesuaikan dengan garam dan gula secukupnya. kacau dan masaklah hingga pekat..

DONE ^^


yang ni adunan pertama kali di barek siti ^^
biasa buat di rumah manggis ehe...


dah pekat dah ^^, 
ready dah nak masuk kontena...


ni untuk bekal seminggu my bro...
ntah dah berapa kali dah buatkan untuk dia...

asyik2 dengan sambal pusu siti ni ehe ^^


Alhamdulillah..jumpa ISNIN lagi ^^


Alhamdulillah...harini jumpa isnin lagi...

syukur...masih diberi kesihatan dan kebahagiaan dariNYA

^__________^

Alhamdulillah jugak, masih ada rezeki lebih untuk berbagi...

dapat rezeki untuk bekfas harini...

alahai...konon nak start diet diet harini....

xpe...mkn sikit2 je ye ;p

TQ Ya Allah...


@ sakitlah rasa badan harini...weekend penuh with ode...xde tido petang ^^
will...ngalih yang berbaloi...
iya....wajib bersyukur ^^@




Siti suka ustaz ni bila berceramah...penuh gelak ketawanya ^^


25 April 2014

Cucur Ayam ala MAMA Haiqal...siti lah tu ehe ^^

bila korang xde idea untuk bekfas n kes malas kan keluar bli bekfas di kedai like siti ^.^

tgk2 bahan di icebox....kot ada isi ayam...tepung mesti ada ehe...nama kan buat cucur ^^

jom...buat bekfas untuk c cinta di rumah 

senang je babe ^^

http://eemoticons.net


CUCUR AYAM ala MAMA HAIQAL ^^

Isi Ayam secukupnya - dicincang ^^
1 biji telur
Tepung secukupnya
sedikit Cili kisar - sikit je untuk toddler ^^, 
Bawang Besar - di cincang
serbuk soda bicarbonate
sedikit kiub ayam

CARANYA

Gaulkan Ayam cincang dengan sebiji telur dan kiub ayam ke dalam tepung yang diayak. Masukkan Bawang besar n Lada kisar, gaul sebati...biarkan 15-20min...

 Goreng mcm buat cucur biasa di atas api yang slow...

DONE ^_______^

licin....babah n haiqal makan sepinggan ehe...tu yang jadi semangat siti menggoreng2 tu ^^



adunan yang dibiarkan 15-20min ^^

24 April 2014

Semua dialu-alukan datang...



Bukti Pengisytiharan penguatkuasaan perintah kanun akan terlaksana di Brunei

posted from Bloggeroid

Bukti Hudud akan terlaksana di brunei



30hb April 2014 akan menjadi tarikh keramat dan bersejarah di brunei

Ya Allah , mudahan apa yg dirancang demi perintahMu akan terlaksana nanti..



Mcm2 tanggapan dan fitnah dilihat di sana sini...Ya Allah...kasihannya mereka...percuma dapat dosa...tanpa soal selidik, trus buat statement n andaian yg tak berfaedah




Sedih bila baca ni...sanak hati jiwa jadi kacau..btw Brunei takkan pernah gentar dengan apa saja ugutan dari pihak luar..walhal negara kami sangat2 support our king untuk perintah wajib ni..kenapa org luar sibuk buat ...... n y tidak support us...

Astaghfirrullah...Astaghfirrullah...Astaghfirrullah..

Carilah fakta yang betul dan sokonglah benda yang berkat dari membuat fitnah...subhanallah...


posted from Bloggeroid






TQ Boss ^___^ dapat ole-ole lagi dari Hawaii


Alhamdulillah...dapat ole-ole dari Hawaii

ni bookmark...jenis kayu...

lawa....

TQ boss ^^


TT - Cinta Hati Siti ^___^

Alhamdulillah...siti merasa erti kebahagiaan sebenar selepas ada our haiqal
^________^

erti berkeluarga sebenar....

dulu juz berdua, BAHAGIA tu lain sedikit...so bila ada anak, BAHAGIA tu berganda

korang rasa mcm tu kan jugak? 


sesi memujuk Haiqal haha ;p



Tani liat fish di sini, konon~~ nampak pun nda fish di sini uhu ^^


awu...babah liat fish ni ~~ haha ;p

merekalah CINTA HATI siti masani....
^________^

Terima Kasih Ya Allah....

23 April 2014

Manfaat Teh kepada kesihatah kita ^_^


MANFAAT TEH KEPADA KESIHATAN

Teh meningkatkan daya ketahanan senaman. Catechins dalam teh meningkatkan keupayaan badan untuk membakar lemak, serta mempeerbaiki ketahanan otot.

Mengurangkan risiko serangan sakit jantung serta melindungi dari penyakit kardiak.

Antioksidan dalam teh membantu melindungi dari pelbagai jenis kanser. Namun, jangan terlalu bergantung kepada teh untuk mengekalkan badan yang sihat - teh bukanlah penyembuh ajaib.


Membantu melawan radikal bebas. Ia tinggi di dalam kapasiti penyerapan oksigen radikal (oxygen radical absorbance capacity) yang membantu memusnahkan radikal bebas (boleh memusnahkan DNA). Walaupun badan kita boleh menentang radikal bebas, namun, ia bukan 100% berkesan - radikal bebas ini dikaitkan dengan kanser, penyakit jantung dan kemerosotan neurologi.

Teh mampu menghidrat badan.

Menurunkan risiko penyakit Parkinson. Ia juga mengambil kira faktor lain seperti merokok, aktiviti fizikal, umur dan jisim badan.

Teh melindungi dari sinaran ultra-ungu.

Teh mampu mengekalkan ukur lilit pinggang pada tahap normal. Dalam satu kajian,sukarelawan yang sentiasa mengambil teh mempunyai ukur lilit pinggang yang kecil dan jisim badan yang rendah berbanding mereka yang tidak mengambil teh. Pengambilan teh yang kerap menurunkan risiko sindrom metabolik secara tidak langsung menurunkan risiko diabetes, penyakit arteri dan strok.

Teh mampu bertindak balas semula terhadap kesan-kesan negatif merokok dan mungkin menurunkan risiko kanser paru-paru.

Teh memberi kesan baik kepada pesakit diabetes jenis-2. Bahan dalam teh membantu memproses gula dengan baik.

Teh membantu badan pulih dari kesan radiasi. Kajian menunjukkan teh membantu melindungi dari kematian sel apabila terdedah kepada radiasi dan mengembalikan semula keanjalan kulit.

Teh meningkatkan ketumpatan mineral dan kekuatan tulang.

Teh mungkin agen yang berkesan dalam mengelak dan merawat penyakit neurologi, terutamanya penyakit kemerosotan (Alzheimer) .Walaupun banyak faktor mempengaruhi kesihatan otak, polyphenols di dalam teh hijau membantu mengekalkan bahagian otak yang mengawal pembelajaran dan memori.

Beringat Sebelum Meminum Teh !

Walaupun kebanyakan kajian tentang teh adalah positif, tetapi ia bukan muktamad-pastikan anda beringat sebelum mengambil teh:

Pastikan teh anda sejuk. Pengambilan minuman panas berulang meningkatkan risiko kanser salur makanan (Oesophageal Cancer).

Teh mungkin tidak selalu memberi kebaikan kepada kesihatan anda sebagaimana kajian makmal cadangkan. Fisiologi tikus makmal dan tubuh manusia adalah berlainan. Tannins dan bahan-bahan bermanfaat lain di dalam teh hijau berkemungkinan besar tidak terdapat secara bio-hayat (bioavailable) kepada manusia sepertimana ia bertindak di dalam tubuh badan tikus.


Tidak semua teh tidak manfaatnya sama. Kebaikan teh ditentukan oleh jenis teh, proses pengetinan dan pemprosesan, serta kaedah ia direndam.

Akhir sekali, teh sememangnya adalah selamat untuk diambil, cuma bukanlah di dalam kadar yang berlebihan.

Our Kantin - SEDAP2 menunya ^^


Sometimes, bila x sempat singgah kedai nak beli bekfas, kitaorang juz makan di kantin je

kitaorang di pgkln juz panggil kantin, x seglamour korang nak sebut cafeteria haha ;p

kita ikut je lah je ^^ ~ walau kdg teringin nak sebut cafe, haha takut siti kena ketawakan ;p~

mcm bunyi kantin sekolah pun ada ^^

btw kami bertiga selalu ambik masa ke kantin, at least 2-3x ke kantin..
ala....juz seberang bangunan je

kantin ni tender yang ke-4 rasanya sepanjang siti keja 10 tahun ni
^_________^
di awal perkhidmatan siti, x pernah siti ke kantin uhu...
taat gila duduk ofis....8 jam keja, 8 jam jugak duk ofis je...jarang lagi balik rumah, maklum bujang haha ;p 
juz stay di ofis dengan akak yg stayed back ^^
~ rindu duranglah uhu ~

now...dah pandai keluar ofis mkn dah ehe ;p
coz ada teman makan dah...

actually dulu ramai yang ajak ke kantin...maklum x ramai perempuan di ofis siti...
adoi gila ko, makan sama lelaki...ntah2 di gosip berskandal segala haha ;p
~ jgn cari bala uhu ~

now kami dah bertiga...senang makan2...xde gosip haha ;p
perempuan je ^^

Alhamdulillah...menu2 di kantin kami sedap2....
suak makan their punya NASI AYAM
sosnya tu yang kasi kick ^^


Our ode - Teh Tarik ^^ kurang manis



nasi ayam xde time tu uhu....so layan nasi penyet durang ke...sedap jugak ^^


Ka Hjh ode Nasi Lemak Ayam ^^


ngam kami datang jam minum pagi ^^
kena datang awal...ramai orang...cuma masalah service lambat je di sini uhu...

susah eh...

we adjuz masa at least 1 jam je kami di kantin pun kdg tersasar uhu....berani keluar ofis juz waktu bos keluar mesyuarat...

hati x sedap...mesti jugak text boss, gtau siti g kantin ehe...senang ada apa2 di ofis, boss blh tel trs hp kan ^^

tu lah cerita orang-orang mcm kami bila keluar ofis haha ;p

susah...tapi bila dah kebulur, terpaksa ke kantin ehe 

 tu pasal berat x turun2 ehe ;p, sentiasa kena dulur di ofis ni, alhamdulillah, rezeki di mana-mana ^^

http://eemoticons.net

22 April 2014

Mau BAHAGIA? cuba 30# tips ni ^^


Mau bahagia, plz POSTIFkan diri dahulu....
mind n heart kena OPEN menerima semua kemungkinan

in shaa Allah...Allah Ta'ala mendengar inner voice kita seperti yang kita mahu
^_________^


Start spending time with the right people

Start facing your problems head on

Start being honest with yourself about everything. 

Start making your own happiness a priority.

Start being yourself, genuinely and proudly.

Start noticing and living in the present.

Start valuing the lessons your mistakes teach you. 

Start being more polite to yourself. 

Start enjoying the things you already have. 

Start enjoying the things you already have. 

Start giving your ideas and dreams a chance.

Start believing that you’re ready for the next step.

Start entering new relationships for the right reasons.

Start giving new people you meet a chance. 

Start competing against an earlier version of yourself. 

Start cheering for other people’s victories.

Start looking for the silver lining in tough situations. 

Start forgiving yourself and others.

Start helping those around you.

Start listening to your own inner voice. 

Start being attentive to your stress level and take short breaks.

Start noticing the beauty of small moments. 

Start accepting things when they are less than perfect.

Start working toward your goals every single day. 

Start being more open about how you feel. 

Start taking full accountability for your own life.

Start actively nurturing your most important relationships. 

Start concentrating on the things you can control. 

Start focusing on the possibility of positive outcomes.

Start noticing how wealthy you are right now


Try minum kopi ni ^^


Assalamualaikum semua...

slt pagi ^^

wah...dah nak tghari dah ni ehe ^^

Alhamdulillah...baru siti terliat hujan lebat harini...
sebatah ni, hujan mcm malu2 saja nak turun

sejuk.....

btw siti ni suka try satu2 produk kopi...sekadar nak rasa...
kalau sedap, memang lekat lah tu ^^


yang ni baru siti try rasa...sedap tapi ada sedikit pahit walau ada dikatakan ada madu dalamnya...
mayb pahit habbatus sauda tu kot

sedap rasanya minum kopi time cuaca sejuk gini....

ok sambung keja ^^

21 April 2014

Pentingnya SIMPAN DUIT ^_____^ kcing kcing kcing



Siti suka simpan duit dari zaman sekolah...

siti x sekolah tinggi....

n siti pun x besar gaji ehe ^^ 

tapi Alhamdulillah...asal bercukupan pun siti bersyukur...
still dapat shopping bulan2..
still ada duit makan hari2...
still ada duit belanja kwn makan
still ada duit minyak, simpan stok $120.00-$150.00 untuk sebulan...
still ada duit jugak untuk potong baju setiap bulan 
n alhamdulillah...masih mampu utk segala hal yang penting ^^

^_______^
ala kadar pun siti still bersyukur...syukran Ya Allah atas rezeki yang sentiasa datang...

btw juz nak share tips simpan duit melalui duit syiling...
sangat simple ok

simpan duit syiling pun boleh jadi jadi kaya tau...
sapa tau kan....

siti pernah terbaca satu artikel, x ingat dari web or blog mana...
duit syiling ni boleh jadi duit 'main-main'

boleh beli kopi starbuck ^^

YES i did ^^,  

if financial korang di tahap STABIL...kira ok lah....walaupun masih ada loan or apa...
tapi consider as di tahap OK...u blh praktikkan tips ni...otherwise...better jangan cuba ^^

duit syiling gini yang siti ada, ada dua bahagian
siti ada di umah n satu lagi di ofis
ops lupa, satu lagi di keta ^^ hmpir lupa haha ;p

 yang ada di keta...kdg sampai bertabur syiling di main our haiqal -.-' sabo jelah uhu...

actually teknik ni mengambil rasa CUKUP LAMA...makan tahun rasanya nak kaya...
like hidden tabungan...coz ianya tidak digunakan, juz simpan je syiling...

so klu financial tak ok, syiling pun terpaksa pakai kan ^^

so sebagai alternatif yang senang n mudah dipraktikkan, juz guna tempat yang used can ke like yang siti guna ni..
bekas tin kacang kudapan di ofis -.-' ~ asal break time, mesti mkn kundapan ;p~

so siti juz put semua syiling / chnge everytime siti beli barang runcit specially beli barangan bekfas siti ^.^
kdg 50sen, coz kdg taisliur jua kan mkn nasi bungkus plastik 50sen ^^

yang penting disiplin ye kwn2 ^^

make sure nak kaya, juz SIMPAN je duit syiling tu...

" No need to spend guna syiling, BERAT je haha ;p 
istilah yang siiti set dalam otak siti bila nak pakai syiling...

simpan je sampai kaya , boleh? ehe ^^

siti 'pernah' kaya simpan syiling dalam $300plus...kaya sikit ehe dapat byr keta sebulan ehe ^^

lama-lama jadi bukit...betul tu peribahasa tu...

In Shaa Allah, korang boleh buat tips simple mcm ni...

http://eemoticons.net

ANDA TIDAK AKAN RUGI WALAU APA CARA SEKALI PUN

Menabung bukan sahaja membuat anda lebih kaya, malah anda juga akan mendapat ketenangan jiwa kerana kewangan anda kukuh. Anda akan lebih menghormati diri sendiri. Anda akan dapati bahawa corak kehidupan anda akan menjadi lebih teratur. Dan pastinya anda sedang menuju ke arah kejayaan kewangan.

betul kan...

http://eemoticons.net

juz nak kasitau my rahsia, siti ni jenis ' gain n spent ' orangnya ^^

nanti siti share pembacaan siti, 

BERBELANJA DI BAWAH KEMAMPUAN KITA

comel n padat kan tajuknya tu...siti dah guna teknik ni 3 bulan lepas, kenapalah baru tau tahun lepas uhu...

x pe...masih belum terlambat rasanya ^^