28 April 2014

Sambal Pusu Brunei ala Mama Haiqal ^^ siti lah tu ^^

http://eemoticons.net

Setiap weekend, siti suka buat sambal, simpan stok untuk seminggu...
weekend je ada masa melepak2 panjang di dapur...
mesti sebelah mlm...

coz pagi ke petang...time di rumah manggis, untuk membaking di sana
^_______^

dah jadi rutin setiap weekend...

Alhamdulillah...mr lov pun dah biasa, siap ikut siti n haiqal ke manggis lagi ^^
really supporting wifenya ^^

lain orang lain resipinya...yang ni siti buat ikut tekak kami sefamily...
boleh tambah pedasnya jika suka...

happy trying ^^


SAMBAL PUSU BRUNEI ALA MAMA HAIQAL ^^

2 SB pusu kecil, bersihkan dan rendam
# rendam seketika, hilangkan masinnya ^^
Lada kisar secukupnya
2SB Air Asam jawa/ sesuaikan
1 biji bawang besar hiris halus
Garam dan gula secukup rasa
4 biji bawang merah - di cincang halus

CARANYA

Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus hingga naik bau, masukkan lada kisar, kacau dan masak hingga pecah minyak, guna api sederhana dan kacau selalu.
dalam 10 min mcm tu...
 Masukkan air asam jawa, kacau dan tambah pusu yang ditoskan. Gaul rata dan sesuaikan dengan garam dan gula secukupnya. kacau dan masaklah hingga pekat..

DONE ^^


yang ni adunan pertama kali di barek siti ^^
biasa buat di rumah manggis ehe...


dah pekat dah ^^, 
ready dah nak masuk kontena...


ni untuk bekal seminggu my bro...
ntah dah berapa kali dah buatkan untuk dia...

asyik2 dengan sambal pusu siti ni ehe ^^


Tiada ulasan:

Catat Ulasan