29 April 2010

Jangan Marah karang kena jual ^__^

Kacak tak kalau ku mcm ani? hihi....



J
angan marah, nanti kena jual

ayahanda maraaaah?

tidaaaaaaaaaak

seronooooooook

Seronok kita mendengar dialog ini bukan?

walaupun dan berkurun

namun ia tetap segar dalam ingatan


Doktor membuat kajian

kalau kita marah selama 5 minit

maka sistem imunisasi kita akan depress selama 6 jam

cuba bayangkan anda marah lebih daripada itu

anda boleh bayangkan apa yang akan berlaku

murung adalah satu implikasi yang biasa

juga kalau kita berdendam

apakah yang berlaku kepada sistem imunisasi

sistem imunisasi kita akan mati

implikasinya ialah segala macam penyakit akan bermula

kesimpulannya:

jangan marah

jangan berdendam

Ceria selalu

baca blog ceriakan hari-harimu tanpa jemu

Salam Sayang Selalu from ME ^___^

Tempahan WeeKend Tym ^__^ , kita sambung lagi...


my KitKat Choc Cake



hihi nak sambung, cerita weeKend...

TQ Dk Haryati PDB for 1H KitKat Choc Cake n 1H Peanut Blondies
TQ Siti Jubaidah TELBRU for 1F LoChi n 1F Chezy Brownies
TQ Jailani di Berakas Kem for 1F LoChi

HaLf BirthDAY Maltz ^___^


HaPPy BirthDAY to Fren Baby Sha
yang keja di SooN LeE
^__^


Half maltz ni special untuk fren baby Sha
TQ dear sudi menjadikan my Maltz ni
presentur fren' bday
SwEEt ^___^

Alhamdulillah every lovd my Maltz hihi

TQ Baby Sha yang bertugas di sOOn Lee LamBak
^___^

Tempahan WeeKend Tym ^___^




Assalamualaikum semua
ehe...nak update list kat dalam my diary ni
^___^
ops lupa
SaLam Khamis hihi
(kejar2 nak update, nak baking lagi huhu)

TQ Ruzanna di Mulaut for 1H LoChi
TQ Wina JAPEM for 1H Maltz n 1H LoChi
TQ Suzi di Selayun for 1H Maltz
TQ Normah di Bunut for 1H Maltz

hihi, cerita weekend belum habis lagi...hihi...ada yang order full,
kena pics satu2 ye...
tunggu ^__^

27 April 2010

Resipi - Terung Berpusu ^____^

cook with lov for my hby - Lauk Goreng Asam Jawa, Terung n Telur
hihi simple2 je


ni untuk bekal lunch hby last week
memang kes urgent ehe
mana taknya, hby gtau very last minute
nak hantar tempat kejanya lagi,
dari manggis ke muara ( kena bali keta F1 next tym hihi)
yang sempat ditapaukan juz yg ada dlm stok je
huhu memang x diplan dari awal
nasiblah ada benda nak dimasak
^__^ owez-owez kasi suspen wifnya
huhu...so masak yg simple2 jelah hihi


TERUNG BERPUSU ^__^

Terung secukupnya
* lada kisar
* 4 biji bawang merah
* 2 ulas bawang putih
* 1 sudu makan ikan bilis
3 sudu makan kicap manis
air asam jawa
segenggam ikan bilis goreng
segenggam bawang goreng - jika suka
garam - jika perlu

Cara-cara
Goreng terung hingga masak.ketepikan.
Tumbuk kasar@ blend tanpa air bahan2 yg bertanda *.
Panaskan minyak. Tumis bhn tumbuk hingga agak garing.
Masukkan kicap manis dan jugaair asam jawa dan gaul rata. Tambah garam jika perlu.
Masukkan terung dan separuh drpd ikan bilis goreng.kacau dan tutup api.
Angkat dan hidangkan. taburkan pusu yang digoreng tadi.

TAraAa...siap dah untuk bekal my beh ^__^

Bunyinya NANI lah ^__^




mesti lain bunyinya tajuk siti di atas
hihi kasi suspen lagi....

mcm ada connected saja drg ani ehe
even nda kenal tapi ditemukan di dapur siti ni
sweet ^_____^

kamu liat nama drg aa, same bunyinya tapi spelling nama nda sama huhu
iytah waktu siti terima text drg, baru realised tym siti
buat dalam diari baking hihi
eh sama saja bunyinya,lucu pun ada...
^O^

TQ Naneey di MOF for 1F Maltz
TQ Nanie di Muara for 1F Chezy Brownies
TQ Cgu Nani di Menglait for $20 Maltz MuFFin
TQ Hjh Nany di Sengkurong for 2H Maltz

Sweet aa, same name in 1day ^__^

Siti - Gerenti bila drg liat my blog ni, senyum saja ehe

Resipi - Mee Goreng Ayam ^__^

Kadang bila tekak nak makan mee
memang mee je nak dimakan seharian hihi
^__^
nak jugak makan mee buatan sendiri
mlz nak drive ke rest bila taisliur
so alamat kena buat sendiri, nda je ehe
jgn fikir susah, fikir senang je
ikut stok didapur saja, kan senang ^_^

MEE GORENG AYAM

Mee yang dibeli kat kedai ( mee siap sedia)
1 camca besar cili kisar
2 camca besar kicap pekat
2 camca besar sos tiram
2 ulas bawang putih, cincang halus
Garam dan sedikit gula
sawi
taugeh
isi ayam dicincang

Cara membuatnya
Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang putih bersama cili kisar dan juga sos tiram. Masukkan isi ayam dan masak hingga masak (tambah sedikit air jika perlu).Masukkan kicap peka, garam dan sedikit gula gaul rata. Masukkan mee tadi, gaul rata dan tambah taugeh. Kacau hingga semua sebati.

Done ^__^

26 April 2010

Orderan setiap hari ^__^


Bersyukur dengan rezeki yang sentiasa datang
^__^

yang ni orderan setiap hari, fresh only dari my dapur
TQ yg sentiasa menghidupkn suasana di dapur siti

TQ Nisa for 2H Maltz n 2H LoChi
TQ Anita MOD for 2H LoChi

Every Day Maltesers ^___^

Good Luck to those yg udah konVo
wah alhamdulillah selesai udah
^__^

yang deko sedikit ni untuk fren Ain yang konvo dah week
wah syok kan dapat kwn mcm ain
^_^


ni cerita awal last week hihi, asyik lupa je nak update
^__^ soe ye...

TQ Hjh Idah Tauke ASNA for 2F Maltz
TQ Ain di rimba for 1F Maltz
TQ Nadirah di MOE for 1F Maltz

Resipi - Kari Sardin sempoi ^__^


Assalamualaikum semua
Salam Isnin ^__^

ni n3 yang patut masuk last week, gara2 bz nda menentu
baru ta ia masuk ehe

ni kes nak simple habis, ni untuk dinner my hby
really simple bali je sardin kat kedai
balik rumah buat kari ...tadaaa...huhu
alhamdulillah makan dua pinggan hby truz ehe
mehh....layanzzz


KARI SARDIN SEMPOI ^___^

2 tin sedang besar ikan sardin
1/2 biji bawang besar - hiris
3 ulas bawang putih-hiris
daun kari
1 in halia-hiris
1 sudu besar pes cili
2 sudu besar serbuk kari ikan
2 biji tomato
pes cili
sedikit asam jawa
air
garam

tumis bawang2, halia n daun kari hingga wangi. masukkan pes cili n serbuk kari. masukkan sedikit air, biar naik minyak, masukkan air secukupnya, kemudian tomato . masukkan ikan sardin, air asam jawa, kacau n didihkan. masukkan garam. didihkan sekejap

TARaaaa siap dah ^___^

24 April 2010

Promosi Diz Weekend ^___^



Assalamualaikum semua
adoi lama dah siti nda wat promosi
ksian my customer sebatah ani
ramai yg text, nda g siti wat promosi ke

huhu kdg masa yang siti ada nda berapa mngizinkan
bz je with baking yg lain ( coz semenjak dua menjak ni, ctmr order yg full ja)
so nada masa kan wat half
TQ jua to those yg sentiasa support siti
( hihi ada jua yg syg siti, ^O^ adeh...)

so bagi nda mengecewakan ( banar ni ^_^)

only for esok, sunday

My promosi

Half Maltz $14.00
Half $13.50

can text me 7140236 ( plz make a bk ^_^)

BirthDAY Maltz ordered by Customer Hjh Idah ^__^


HaPPy BirthDAY siz Iwani
( Pandai kan My cat membagi cake, ada kamu terdapat jua hihi)




Bday cake ani ordered by Customer Hjh Idah

TQ ^_^

23 April 2010

Can Guess my new Baby Cake ???

di atasnya, siti put caramel choc + Nutella
^_^


Alhamdulillah, sampai jua hajat kan keluarkan my new cake ani
sempena hari jumaat yang mulia ani ^_^

boleh teka x ? hihi
opss...nanti siti gtau k sapa namanya ^_^

tunggu...

pssttt...dalamnya ada nutella, Nutty Choc n Peanut Butter
cukup chocolaty...weeeeeeiii


Resipi - Nasi Goreng ala Cina & Sosej bersos bertelur ^_^

Assalamualaikum semua
adeh kan weekend tia esok...
yeaaaaa....

actually siti nk share my resipi2 lu ye...
tkut nanti berlambak dlm pendrive ^_^
( ada lebih2 masa, siti will update list my customer last monday - jumaat)
wah...byknye kena update huhu

ni untuk brunch hby ehe
so simple je, coz siti keja ptg, so memang sesimple mungkin
^___^

NASI GORENG ALA CINA

Bahan
1 mangkuk besar nasi sejuk
2 biji telur
udang
sayur campur ( jika suka)
Perencah Nasi goreng Cina ( kan nak simple hihi)
minyak
garam

Bahan Tumis [tumbuk]
2 ulas bawang putih
1 s/k lada hitam

Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehinga wangi.
2. Masukkan telur dan biarkan sebentar.
3. Bila nampak telur separuh masak kacau supaya hancur sedikit.
4. Masukkan kacang campur dan udang. Kacau rata.
5. Masukkan nasi dan garam. Kacau supaya rata.
6. Masukkan potongan daun bawang dan kacau.

SOSEJ BERSOS BERTELUR ( PANJANGNYE NAMA ^__^)

Bahan-bahan

1 paket sosej

3 ulasbawang putih(blend)

5 biji bawang merah(blend)

10 biji lada kering(blend)

4 biji cili padi(blend)

Sos Cili

Sos Tiram

sedikit bawang besar dihiris

garam secukup rasa

Cara-cara

  1. potong sosej ikut suka..goreng hingga hampir2 garing,angkat &toskn minyaknye..
  2. tumiskan bahan yg diblend td..sehingga hampir2 kering..&mskan sosej,telur ,gaul sampai rata.
  3. masukan garam secukup rasa ,gaul,&bleh la dihidangkan bersama nasi...

22 April 2010

Resipi - Roti Goreng Cheese ^_^


ni gara-gara chat chit kat FB, drg cerita pasal roti chis ni huhu,
taisliur x tantu2,
nak dibayang2kan, nda tau mcmana usulnya ahaks
so
yg siti bayang2kan
juz yang simple2 je...
mayb drg cerita yg special kot haha
yang ni je siti terfikir, x pernah rasa kan huhu
sodap jua ^___^
kdg juz sekadar berceritapun, siti dah ada idea
nk masak apa untuk bekfas my lovly hby
alhamdulillah
Hby cukup suka dgn my roti ni hihi ^__^
ask for more ^O^

ROTI GORENG CHEESE

4 keping roti
2 keping slice cheese-potong 1/2
1 biji telur - pukul
3 sb susu segar
bread crumb secukupnya

Cara
1.Roti digelek nipis . Letakkan cheese di tgh.Lipat roti dan tekan sedikit.
2.Kacau susu dgn telur.
3.Celupkan roti kedlm adunan telur.
4.Celup roti dlm bread crump..pastikan roti dipenuhi breadcrumb
5.Goreng hingga kuning dgn api sederhana.
6.Bila masak potong 2.


TAraAa.. siap dah untuk bekfas hby ...korang x mo try ke huhu ^_^

Every WeeKend is my BZ Day ^__^





Wah Bzzznye siti dibuatnya
lupa nak update, ehe ni dah hari khamis
yang ni pulak ceta last weekend huhu

maklum ajelah masani kat tempat siti, ada exercise
so mana-mana hby drg or org tsyg dorg terlibat dlm latihan ni
mesti faham kan ehe
nantilah cerita ye apa yg menyebabkan siti bz sgt ni huhu

juz nak update
last weekend, siti cukup bz coz 3 bday cakes yg kena siti buat
so yang ni yg sempat siti buat last sunday

TQ Nurul di Kpg Bakut Siraja Muda for 1F n 1H LoChi
TQ Ka Anna di Flat Polis Gadong for 2H Maltz
TQ Azza di JPM for 1H Maltz
TQ Aida di Berakas for 1H Maltz
TQ kwn my lovly hby, di Marinpolis for 1H Maltz n 1H LoChi

20 April 2010

BirthDAY Maltz ordered by Hjh Idah ^____^

HaPPy BirthDAY from
my liL Dapur ^___^

RocHer BDay Maltz ^__^


fulamak...menggoda nda my maltz aa ^_^
sampai ada my reader text siti
every tym liat my blog, susahati nya
bukan susahati apa, mbgi taisliur saja katanya
hihi...nama pun dapur kan hihi
subuk dapur mesti ada makanan rite
^___^

yang ni ordered by Hjh Idah, Tauke ASNA
TQ TQ ^_^

Resipi - Sayur Kailan Ikan Masin ^_^

yang ni n3 yang tergendala siarannya ehe
memang feberet famili, sekali masak truz licin ^_^
sodap...
siti makan beratah je ( huhu diet ok kjp x o, alahai byk godaan tau hihi)
ni pun kes nak habis2 lauk masin dalam exbok huhu
haiyaaa
meh layanzz my sayur version

SAYUR KAILAN IKAN MASIN

Sayur kailan
Sepotong ikan masin tenggiri (basah)
Bawang besar
Bawang putih
garam
sos tiram
Cili merah

1. Tumis bawang merah dan putih hingga naik bau.
2. Masukan ikan masin yang telah di buang tulangnya.
3. Goreng sehingga ikan masak dan garing.
4. Masukan sayur kailan, masukkan sos tiram, sedikit garam dan cili besar yang telah di hiris.
5. Goreng semua sehingga sayur masak. (Masak sekejap sahaja jangan sampai sayur terlalu masak

TARAaaa..simple kan ^_^
dari order kat kedai, lebih baik buat sendiri kan hihi
^__^

Maltesers ^____^


ni sebelum dipotong by half, sempat g di pic ^_^


Yang orderan last week ..huhu terkejar2 nak update list ehe
tau jelah kdg tkut bila bz sgt, terlupa pulak ^_^

my 3 loyal customer ni f kebandar mesti order my cake
hihi tiga2 jauh dari bandar
TQ atas sokongan yg diberikan ( adeh mcm kan lari padang hihi)

TQ Faezah di Temb for 2H Maltz n 2H Chezy Brownies
TQ Atie di Tutong for 1F Maltz
TQ Cgu Diana di KB for 2H Maltz


wah kiut nda, 3 daerah mgorder dalam sehari ^_^
Siti : jauh dari bandar, ndadapat dipisahkan dari my maltz adeh ^_^

Anniversary Maltz tia ^_^

haPPy AnniverSARY
from my lil dapur ^__^




Assalamualaikum semua
ehe...juz nk share pasal my Maltz ni
my matlz udah jadi kek hantaran,pertunangan as well as bday cake
now ia jadi kek anniversary tia ^_^
sweet aa ^O^

TQ Hazwani for 1F Special Maltz for her parent' anniversary