1. Tepung Serbaguna
Tepung serbaguna sesuai untuk sebarang jenis masakan. Secara lazimnya, kita menggunakan tepung gandum biasa kerana lebih mudah didapati.
2. Tepung Berprotien Tinggi
Tepung berprotien tinggi untuk membuat roti kerana daya menganjalnya yang tinggi, maka ia lebih sempurna setelah diadun dengan yis.
3. Tepung Berprotien Rendah
Ia sesuai untuk dibuat kuih pau dan seumpamanya.
4. Tepung Gandum
BiasaBanyak terdapat dipasaran secara komersial. Fungsinya serupa dengan tepung serbaguna.
5. Tepung Naik Sendiri
Juga dipanggil tepung berserbuk penaik mempunyai kandungan serbuk penaik serta soda bikarbonat. Tepung jenis ini banyak dijual dipasaraya. Namun jika tiada, ayakkan 250 gm tepung gandum dengan satu sudu makan rata serbuk penaik. Hasilnya tetap sama.
6. Tepung Kek
Tidak banyak beza dengan tepung superfine. Anda akan mendapat hasil yang agak sama jika terlebih dahulu ayakkan tepung gandum sebanyak 3 kali.
7. Tepung Kastard
Selain mewangikan, tepung ini akan membuat tekstur kek menjadi lebih padat.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan