19 April 2010

Sayur Bok Choy berkupang ^_^

Assalamualaikum semua
hehe...lamanye x update
kdg bz yg x disangka2 muncul kembali eseh ^_^
ni bila lenggang sedikit baru lah update sekejap dua kejap hihi

semua apa kbr?
semoga semuanya baik2 jelah ye ^.^
sekarang siti nak perbanyakkan n3 masakan sayur
selain ianya berkhasiat, ianya mengandungi nutrisi yang diperlukan badan
adeh mcm Dr nutrisi tia hihi
meh layanzzz ^_^

BAK CHOY BERKUPANG ^_^

BAHAN-BAHANNYA:

3 - 4 pokok "bok choy" atau sawi jepun
3/4 cawan isi kupang
1 biji cili merah, dihiris serong
1 biji bawang besar, hiris
2 ulas bawang putih, dihiris
1 camca besar sos tiram
Garam secukup rasa
Secubit serbuk kunyit
1/2 cawan air

CARA MEMBUATNYA

Bok choy atau sawi jepun dileraikan dan rendam dalam air. Cuci bersih dan toskan. Asing batang dan daunnya, batang dihiris dan daunnya jika besar, kerat 2. Ketepikan.
Panaskan minyak dalam kuali, masukkan isi kupang bersama secubit garam dan serbuk kunyit, kacau rata dan goreng 2 minit. Masukkan bawang besar, bawang putih dan cili merah, kacau rata dan masak hingga bawang layu.
Masukkan sos tiram, kacau dan tuang air. Tambah batang sawi tadi dan masak hingga lembut. Masukkan daunnya pula, besarkan api dan kacau pantas. Tambah garam secukup rasa, gaul rata dan rasa, jika ok boleh matikan api.

TAraaa..siap dah


Tiada ulasan:

Catat Ulasan