01 April 2010

Resipi - SoS Rojak Bandung ^_^



bila dah taisliur kan makan rojak hasil airi tangan sendiri,
memang susah nk elak kan ^_^,
sanggup berusaha nk buat even masa very terhad huhu..
ni kes selak punya buku resipi kat ofis siti, bukak buku yg lama-lama,
taisliur tia plg meliat rojak yang begitu tempting
membuatkn hati siti mesti buat balik keja nanti..
huhu sampai jua hihi..x tahan nak menanggungnya ^_^
ni resipi lain dari yg pernah siti buat, ni quite simple lagi ..jom..try ^_^
SOS ROJAK BANDUNG
Bahan Kuah:
10 batang cili kering & 2 ulas bawang putih di blender
3 sudu makan petis
1 sudu makan cuka
2 sudu makan tomato ketchup
garam & gula secukup rasa
sedikit bijan digoreng tanpa minyak sebentar (optional)
minyak untuk menumis
Cara:
Panaskan minyak dalam periuk kecil
Tumis bahan cili yg telah di blender.Masukkan tomato ketchup, petis , cuka, gula & garam
Jika terlalu pekat tambahkan sedikit air masakRasa ikut citarasa sendiri..kalau kurang petis tambah lagi .Masukkan pula bijan –optional
Padamkan api dan masukkan separuh dari kacang yg dikisar
Kemudian bolehlah digaul dengan bahan-bahan yg difikirkan sesuai untuk rojak
Bahan rojak Siti - Timun, Cucur Tepung, Sotong n Tauhu

Tiada ulasan:

Catat Ulasan