19 Julai 2012

Resipi - Sup Hati Buyah ^___^

Alhamdulillah nak dekat bulan puasa dah tani ani
^___^
Ya Allah bersyukur atas nikmatMU
diketemukan lagi dengan kedatangan Ramadhan 1433 ni ~InsyAllah~

will, dalam masa nak tunggu bulan posa ni
berpeluang jua siti nak bayar qadha posa last yr
maklumlah bila kan sungkai, taisliur tia mcm-mcm
n antaranya yang ni

SUP HATI BUYAH

simple je lah ehe...mlz nak susah2kan diri yang semakin malas ni ;p

hmmm actually nak beli boleh,cuma tekak ni 
NAK-NAK jugak masakan sendiri ;p

jomlah tani try sama-sama


SUP HATI BUYAH ^__^

Hati Buyah secukupnya
Bahan di kisar
1biji bwg besar,5biji bwg putih,2inci halia
Bahan di mayang/dihiris
2inci halia,1biji putih,4biji bwm merah 
Rempah sup secukupnya
2peket kecil sup bunjut
2inci lengkuas diketuk
minyak untuk menumis
Daun sup - mesti ni ^.^
* siti suka tambah taugeh/ sawi
CARA-CARANYA
 Tumis bahan2 yg dimayang halus sehingga naik bau kemudian masuk sup bunjut,bahan kisar kacau rata hingga kekuningan. Bancuh rempah sup dgn air dan tumis hingga keluar minyak. Masukkan hati buyah yang dihiris  dan masaklah hingga masak ( hilang warna darahnya).  Masukkan lengkuas dan batang sup. Tambah air secukupnya, masak around 1jam. Setelah hati buyah empuk baru dimasuk garam dan perasa. Taburkan hirisan daun bawang dan bawang goreng.
DONE ^___^


Tiada ulasan:

Catat Ulasan