28 September 2013

Resipi Sambal Tahai - khas buat untuk bro siti ^__^

punyalah lama nak cerita ni...haha basi dah...
sepatutnya siti share sewaktu bro siti belayar, now dah balik pun dia uhu

Buat ni untuk dia coz my bro nak belayar ke canada, companynya menghntr berkursus di sana...
lebih 2 bulan dia di sana...
waduh...susah betul dulu nak on9
^__^ ni sng dah..dah pasang wifi kat rumah baru ni uhu
in shaa Allah semangat nak berblog lebih membara ;p

Sambal ni boleh tahan lama...dah berjalan jauh canada dah sambal ni..
orang melayu walau ke negeri bersalji pun tekak x berubah...
masih tekak orang melayu ehe

England cheering

kena simpan dalam plastik then masukkan masukkan dalam kontena
Setel!!


SAMBAL TAHAI ^___^

1/2 kilo Tahai ( dibersihkan, dibuang tulang dan ditumbuk halus)
2 SB Lada Kisar (jika mau pedas, lebihkan lagi ^.^)
1 SB Bawang Merah yang dikisar
2 ulas bawang putih yang dikisar
sedikit gula & garam
air asam jawa secukupnya
Minyak untuk menggoreng

Cara-caranya :

Tumiskan bawang merah & bawang putih yang dikisar hingga garing.
Masukkan cili yang dikisar dan biar sampai terbit minyak.
Masukkan air asam jawa, gula & garam dan gaul rata.
Akhir sekali masukkan tahai yang ditumbuk tadi dan masak hingga sambalnya melekit.

DONE ^__^



Sebahagian dari berkotak-kotak stok makanan ringan untuk di bawa ke canada
adoi...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan