19 Mac 2014

khasiat Halia Muda - org kasi kita ambik lah ^^


kebetulan akak as cleaner di ofis siti ada kasi as sedekah di ofis siti

so ampit ta jua siti halia muda ni...

ngam byk bertanam di belakang rumahnya...
sampai katanya, nda lagi ku tau kan ku apa halia ani haha ;p
byk ta banar tu..bole jadi tauke halia ni 
ndapun jadi ratu halia chewah...


lurus jua datang bulan (kena koh gtau ;p), owh...sungguh tepat sekali ehe..

siti suka minum air halia bila period gini...

mcm byk je halia yang dikasi ni...

so siti campak2 jugak ke masakan as menu di bawah ni..

sup sayur campur + halia muda...di hiris halus...
waduh....aroma yang cukup sedap...


halia jugak blh hilangkan angin di badan..

maklumlah setiap hari badan kita cukup terdedah dengan pelbagai angin..
angin kus2 jugak

btw haha mcm x nampak sup sayur

sarat dengan bahan sampingan ;p



Halia digunakan sebagai rempah perasa dan ubatan. Tanaman ini tergolong dalam kategori ubat- ubatan tradisional Melayu yang dikatakan dapat membantu menghadamkan makanan, menguatkan tenaga batin, menambahkan air mani dan membuang angin yang terdapat di dalam usus kecil dan usus besar.

 Ubat-ubatan dari halia juga dikatakan boleh mengawal beberapa penyakit seperti deman, batuk, migrin, sakit gigi, sakit tulang, sengugut dan sesak dada. Halia juga bersifat karminatif, stimulant dan pembunuh kuman jika diambil sebagai ubat. Halia boleh diproses untuk pengeluaran minyak dan hasil ekstrak. Bahan aktif dalam ekstrak halia ialah gingerols dan oleoresin. 

Minyak halia boleh dijadikan bahan perisa minuman buah-buahan, konfeksionari, kosmetik dan ubatan. Biasanya dalam perubatan halia diambil dalam bentuk minuman halia, halia kering, air rebusan halia atau pati halia manakala dalam masakan pula dalam bentuk halia segar, halia kering dan halia bergula. Halia juga boleh diproses sebagai serbuk halia, halia jeruk dan bahan perasa untuk pelbagai makanan seperti sos dan bakeri

so gitu....penuh khasiat kan ^^

Tiada ulasan:

Catat Ulasan