Sebenarnya cukup lama siti mengidam n taisliur nak makan ,
since ada my reader, Jin Leo (my FBan) requested for resipi, adoi...tekak ni semcm nda mau2 mesti nak mkan jua ehe...Leo stori ia buat vico ball, ehe soe lah ye, resipi kek untuk setakir je yang siti tau ^.^
kek vico ni, ukan tak nak bali cuma kekadang liur siti nak kek tu
x sama dengan keYUMMYan yang diidam2kan...kecewa lah jawapnya :(
'Siti mau kek vico x byk roti n ianya agak kenyal bila dimakan
n yang penting byk nestum kat atas ehe'
Cerewet kan ehe ^,^
pernah siti g kat jemputan, ada dihidang kek ni, fuh...baru ya YUMMY
tapi kan...silap jua, x tanya sapa yang buat ehe, kalau x,dapatlah siti bali nanti kan uhu
* menyesal gak uhu*
so bila dah timbul2 bab2 ni, kena lah buat sendiri
Alhamdulillah success jua akhirnya
ok lets go, tani try sama-sama
for sure, mesti licin sekejap ehe
KEK VICO
1 buku mentega (unsalted) – golden churn
3 biji telur kecil
3 cawan vico
3 atau 4 cawan nestum (nestle-original)
2 sudu makan horlicks
½ tin susu manis (F&N)
1/2 kotak Roti Marie (coklat)
Cara Membuatnya
Membuat kek ni, like kita buat kek batik biasa
really simple...
Kecilkan Api, Cairkan mentega hingga mendidih. Gaul sebati
Telur + Susu Manis,di pukul light seketika
dan masukkan ke adunan mentega tadi, then
Vico + Nestum + Horlick, Gaul lagi
last sekali masukkan roti marie or boleh jugak, di susun
then biarkan semua bahan semakin pekat ( like buat kek batik lah )
Tekankan ke takir then freeze semalamam
WOowww YUMMMy ^___^
Alhamdulillah sampai jua hajat nak makan uhu
since ada my reader, Jin Leo (my FBan) requested for resipi, adoi...tekak ni semcm nda mau2 mesti nak mkan jua ehe...Leo stori ia buat vico ball, ehe soe lah ye, resipi kek untuk setakir je yang siti tau ^.^
kek vico ni, ukan tak nak bali cuma kekadang liur siti nak kek tu
x sama dengan keYUMMYan yang diidam2kan...kecewa lah jawapnya :(
'Siti mau kek vico x byk roti n ianya agak kenyal bila dimakan
n yang penting byk nestum kat atas ehe'
Cerewet kan ehe ^,^
pernah siti g kat jemputan, ada dihidang kek ni, fuh...baru ya YUMMY
tapi kan...silap jua, x tanya sapa yang buat ehe, kalau x,dapatlah siti bali nanti kan uhu
* menyesal gak uhu*
so bila dah timbul2 bab2 ni, kena lah buat sendiri
Alhamdulillah success jua akhirnya
ok lets go, tani try sama-sama
for sure, mesti licin sekejap ehe
KEK VICO
1 buku mentega (unsalted) – golden churn
3 biji telur kecil
3 cawan vico
3 atau 4 cawan nestum (nestle-original)
2 sudu makan horlicks
½ tin susu manis (F&N)
1/2 kotak Roti Marie (coklat)
Cara Membuatnya
Membuat kek ni, like kita buat kek batik biasa
really simple...
Kecilkan Api, Cairkan mentega hingga mendidih. Gaul sebati
Telur + Susu Manis,di pukul light seketika
dan masukkan ke adunan mentega tadi, then
Vico + Nestum + Horlick, Gaul lagi
last sekali masukkan roti marie or boleh jugak, di susun
then biarkan semua bahan semakin pekat ( like buat kek batik lah )
Tekankan ke takir then freeze semalamam
WOowww YUMMMy ^___^
Alhamdulillah sampai jua hajat nak makan uhu
nak tanya, 1 buku mentega tu yang what size? the smallest size? thank you for your sharing :)
BalasPadamdear, yang biasa siti guna 220gm ^_^
BalasPadamthanks, btw nestum and vico pakai cawan yg size cana? hehe.. i wanna try later since we love kek vico..
BalasPadamakak. vico berapa grams?
BalasPadam~Feezah, siti guna cawan metrik, yang jual di kedai tu, khas untuk baking membaking ni ^___^
BalasPadamgd luck dear
3 cawan vico dear
BalasPadam