05 Disember 2011

Resipi - Kari Ayam Jenis Kering ^__^

Assalamualaikum semua
^__^
alhamdulillah bertemu lagi di bulan terakhir tahun ni
waduh2, pejam celik pejam celik dah di bulan Dis tani ani
hmmm....x sangka kan...rasanya mcm baru je bulan Jan
tau2 dah bulan penghujung dah uhu...

nasib baik ada kesempatan nak share resipi simple ni
takut2 terlupa kan ehe
~masa pun dah x menentu masani uhu, adoi...~

jom try sama-sama2....
dua kali weekend terpaksa buat resipi yang sama
fuh...atas sambutan family haha :P

KARI AYAM JENIS KERING

1 ekor ayam yang dibersihkan
2SB kari ayam babas
sedikit serbuk cili
sedikit air asam jawa

Bahan Kisar

Halia
Bawang Besar
Bawang Putih
2 biji buah keras

Sekawan rempah ratus
sedikit serbuk ayam knorr

Cara-caranya :

Kisar semua bahan yang perlu dikisar dan tumis bersama sekawan rempah ratus
hingga naik bau. gaul serbuk kari bersama serbuk cili dengan sedikit air asam jawa.
masukkan kari tadi ke tumisan serta gaul rata.
biarkan sedikit mengering kemudian barulah masukkan
ayam yang telah dibersihkan.
Sesuaikan dengan serbuk ayam, garam dan serbuk perasa.

DONE ^___^

Tiada ulasan:

Catat Ulasan