30 Januari 2012

Resipi - Sambal Belacan BerPusu ^_^


Asal buat sambal di rumah siti ni, pasti licin, kekadang x sempat nak tunggu next meal iaitu ke mlm hari
alhamdulillah ^__^

meh siti share 1 resipi simple yang korang boleh buat sendiri
^_^

SAMBAL BELACAN BERPUSU ^_^

Pusu - yang telah dibersihkan
Bawang Besar
Bawang merah
Air Asam Jawa -secukupnya
Lada kering secukupnya ~lagi byk, lagi sedap ^.^
Gula dan garam
Belacan

Caranya:

Goreng pusu hingga garing dan ketepikan. Guna balik lagi minyak yang digunakan tadi dengan
menumis bawang besar dan bawang merah yang telah di kisar hingga naik bau.
masukkan lada kering dan belacan yang ditumbuk bersama.
goreng garing semuanya.
Sesuaikan rasa dengan air asam jawa, gula dan garam.
akhir sekali masukkan pusu yang digoreng tadi dan gaul sebati.

DONE ^___^






Tiada ulasan:

Catat Ulasan