19 November 2012

Resipi - Kerapu masak Masam Manis ^__^


Assalamualaikum semua
semoga semuanya sihat je hari ni
sebelum panjang lebar, salam Maal Hijrah diucapkan ( rasanya belum terlambat kan ehe ^.^)
semoga di tahun baru ni , insyAllah kita semua akan berhijrah ke arah lebih baik lagi Amin..
semoga apa yang diimpikan jugak akan termakbulkan amin...

will, kecik je kan my kerapu ni ehe..actually ada story sebalik ikan ni uhu...
hhmmm...mana yang baik kita ambil iktibar kan ehe...

on our way ke rumah my mil, sempatlah singgah di 1 kedai, nak beli sikit barang makanan,
ada 1 guy di sebelah our parking, tegur mr lov

" kan mbeli lauk kita?
tunggu dulu aa,tunggu pebinian dulu , di dalam lakat
so sekembali siti ke keta, mr lov tanya,mau bli kah nda lauk kerapu nya?

Siti toleh ke keta sebelah, ada bini n anak keciknya
hmmm ksian jua syg, bli ta saja, kata siti ke mr lov

so selesai sesi jual beli,
akhir sekali, yang siti cukup terkenang lagi n x berapa berkenan sgt...

"syukur ta kita belurih lauk ni , ku jual murah
(eh, murah nya apa eh, jual 3 ekor pun udah $15 uhu)
tupun nda dpt kan kurang uhu, walhal lewat petang dah tu uhu...

"nah berezeki jua kita kan makan lauk murah harini"
sambungnya lagi dengan tone yang siti x berapa kenan tau

will, kami laki bini x cari lauk pun hari tu, x terlintas nak makan lauk hari tu...
will sepatutnya, dia bersyukur kitaorang dah beli lauk yang dijualnya
dari keta ke keta uhu...
x payah lah nak cakap yang hujungnya tu kan...
buat org meluat je uhu...
berterima kasih pun tak uhu...
sagainya dengan sebutan rezeki lauk yg kami dpt uhu...

next time, bila org tu jual lagi kat kitarang, jara dah kami tu...

hmmm xpelah, dah jadi lauk pun kami mlm tu, 
nak dimasak esoknya, tkut x fresh...
biarlah story tu singan sana...
ikhlas saja even mahai uhu...


KERAPU MASAK MASAM MANIS ^__^

1 ekor ikan kerapu saiz sederhana
2 sudu besar cili kisar
3 biji bawang merah 
2 ulas bawang putih
2 SB Sos cili 
1 SB Sos Tomato
2 SK air limau kasturi
sedikit hirisan bawang besar

Cara-caranya

Kisar bawang merah dan bawang putih, kemudian hiris bawang besar dan buah tomato.
 Ikan di gaul dengan garam dan serbuk kunyit, dan salut kan ikan dengan tepung jagung, goreng hingga masak dan permukaan ikan agak garing, ketepikan.
 Di dalam kuali yang lain, panaskan sedikit minyak dan tumis cili kisar serta bahan yang telah dikisar tadi, biarkan naik bau dan agak garing baru masukkan jus lemon, sos cili dan sos tomato. sesuaikan dengan rasa dengan gula dan serbuk perasa. 

DONE ^___^




Tiada ulasan:

Catat Ulasan