27 Julai 2009

Bihun Goreng Singapore

last saturday pagi, kelurusan ada beramai2 di rumah, ni antara menu yg dimasak, ni baru menu minum pagi hehe blum lagi intro lunch huhu...hilang diet trus :)

Bahan-bahan ( 10 orang makan )
1 bungkus bihun - direndam dulu
300g daging - dipotong kecil2
3-4 keping fish cake
sayuran campur - carrot, jangung dan kacang pis
3 sudu makan cuka
6 ulas bawang putih
1 sudu makan lada hitam / lada putih
2 biji tomato - potong nipis jika suka
garam dan gula secukupnya
cili api- potong nipis + kicap sebagai sos

Cara-cara
lada hitam ditumbuk halus bersama dengan bawang putih
panaskan minyak, goreng daging hingga lembut, bubuh air jika masih liat
masukkan fish cake, dan goreng lagi. Kemudian masukkan lada dan bawng putih, goreng hingga naik bau, boleh di tambah sedikit air untuk melembutkan bihun nanti. Kemudian masukkan cuka
Kemudian masukkan pula sayuran campur tadi, gaul sekejap. Masukkan gula dan garam
Masukkan bihun, gaulkan hingga bihun masak
Apabila bihun masak, tabur tomato, gaul sekejap dan tutup api.
Sedia dihidang bersama sos kicap (sambal kicap)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan