03 September 2010

Resipi - Ayam Masak bercendawan ala Cina ^_^


Idea kan buat masakan ayam ni gara-gara liat majalah
biasalah kan, tym2 posa ni, sambil baking sambil relaxing
so bila dah relax, mind pun free masuk benda-benda baru yang kita liat
kita baca n kita dgr ^__^

Bila dah kira-kira,
wah, syukur jua, semua stok ada lalala
wait masa dekat2 jam 5,blhlah masak untuk penyungkaian
^__^
Alhamdulillah licin hihi

AYAM MASAK BERCENDAWAN ALA CINA ^_^

Setengah ekor ayam

sedikit serbuk ayam knorr

1 sudu besar kicap lemak manis

3 sudu besar sos tiram

air secukupnya

5-6 cili padi

2 sudu besar serbuk lada hitam jika suka

Brocolli atau sayuran lain pun boleh

Cendawan secukupnya ^_^

Bahan hiris:

1 labu bawang besar

5 ulas bawang merah

2 ulas bawang putih

2 cm halia

Cara-caranya:

Panaskan minyak dan tumis barang hirisan sampai naik baunya.

Masukkan ayam dan biarkan ayam hingga masak secukupnya.

Masukkan sayuran,sos tiram,kicap,serbuk pati ayam knorr,

serbuk lada hitam, cendawan , cili padi dan sedikit air.

Masak hingga pekat,kacau rata dan siap untuk dihidangkan.

DONE!!!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan