Idea kan buat masakan ayam ni gara-gara liat majalah
biasalah kan, tym2 posa ni, sambil baking sambil relaxing
so bila dah relax, mind pun free masuk benda-benda baru yang kita liat
kita baca n kita dgr ^__^
Bila dah kira-kira,
wah, syukur jua, semua stok ada lalala
wait masa dekat2 jam 5,blhlah masak untuk penyungkaian
^__^
Alhamdulillah licin hihi
AYAM MASAK BERCENDAWAN ALA CINA ^_^
Setengah ekor ayam
sedikit serbuk ayam knorr
1 sudu besar kicap lemak manis
3 sudu besar sos tiram
air secukupnya
5-6 cili padi
2 sudu besar serbuk lada hitam jika suka
Brocolli atau sayuran lain pun boleh
Cendawan secukupnya ^_^
Bahan hiris:
1 labu bawang besar
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm halia
Cara-caranya:
Panaskan minyak dan tumis barang hirisan sampai naik baunya.
Masukkan ayam dan biarkan ayam hingga masak secukupnya.
Masukkan sayuran,sos tiram,kicap,serbuk pati ayam knorr,
serbuk lada hitam, cendawan , cili padi dan sedikit air.
Masak hingga pekat,kacau rata dan siap untuk dihidangkan.
DONE!!!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan