16 Mei 2011

Resipi - Pari Masak Kari ^__^

Ni resipi famili siti,dah jadi kebiasaan memasak kat rumah,
coz my mom suka masakkan for my dad, uhu suka banar makan, nda berkari mestilah dengan berpanggang kat oven

tapi bagi orang ada penyakit bisa-bisa badan, x leh makan ni
waduh...mesti mujarab sakitnya nanti

will siti suka masak untuk family je, tapi x suka makan uhu ( hairan kan ^,^)
f nampak mee, mesti x ingat org ehe :P

PARI MASAK KARI

1/2 kilo ikan pari
2 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
2 cm halia
2 batang serai
10 batang lada kering
1SB serbuk kari
Asam jawa secukupnya
2 biji tomato -siti kisar
3 camb minyak

Cara membuat :

Cuci bersih ikan pari dengan limau nipis.
kemudian toskan.Blend bawang2 dan lada kering. masukkan halia dan serai yang ditumbuk. Panaskan minyak , tumiskan bawang hingga naik bau. Masukkan lada blend dan rempah dan masakkan hingga pecah minyak. Masukkan air asam dan gaul rata. Tambah air Masukkan ikan pari dan tomato yang dikisar tadi. sesuaikan dengan serbuk perasan dan garam. Perlahankan api dan masak hingga kuah hampir pekat.

DONE ^__^

Tiada ulasan:

Catat Ulasan