22 Mei 2014

Sup Cendawan buat sarapan ^^ sedap utk mak dan anak sekali

last time siti ada buat sup ni as bekfas...pasal....our haiqal suka beno bersup2 ni...

alahai...nanti gemuk air pulak kan haha ;p

tapi resipi sup baru ni...terbaca dalam buku while nunggu di bank
 - lupa eh, buku apa..
baca sekali lintas je...trus ingat ^^

simple but yumhmmmeeeeehhhhh...

siti buat cendawan berkisar,biar haiqal x tau apa jenis sup ni ehe
coz biasanya haiqal x berapa suka benda berketul di supnya...
aiyoooo....

http://eemoticons.net

so picky ma.....

so cari alternatif senang untuk bagi anak mkn, kena kisar....bagus kan ^^

rasanya sesuai untuk anak yang sudah ada gigi, boleh dikurangkan lada hitamnya nanti jika mau ^^


SUP CENDAWAN SEDAP ^^

4 sudu makan tepung gandum
cendawan butang dalam tin - di basuh n di cincang
1 biji bawang besar - dikisar
2 biji bawang putih - dikisar
2 biji kentang - dipotong kecil
Garam, gula dan serbuk lada hitam secukup rasa
telur - siti tambah, bertambah sedapnya ^^
Air secukupnya

Cara memasak :

Panaskan minyak dan tumis bawang besar, bawang putih hingga kuning dan naik bau.  Kemudian masukkan kentang dan tunggu hingga empuk. Masukkan cendawan kisar dan biarkan seketika. Setelah itu, masukkan tepung gandum yang dibancuh dan kacau sentiasa. Masukkan cendawan yang dicincang halus. Perasaan dengan garam, gula dan serbuk lada hitam secukupnya. Biarkan masak sehingga mendidih dan pekat, kemudian angkat.

DONE ^_________^

so SEDAP ma....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan