17 November 2010

Ketam BerCili aka Chili Mr Crab ^__^


SALAM AIDILADHA semua
^__^

Alhamdulillah bertemu lagi di hari haji tahun ni
bersyukur ke hadrat sentiasa dilimpahi rahmat dan kesihatan

Well, apa siti masak harini? hihi
adaleh uhu

nanti siti share resipi yang siti buat harini ye

owh...apa sal Mr Crab masuk ni? haha pagi2 dah tayang ketam berposing lak hihi
Yang ni juadah mlm aidiladha semalam
Kawan hby ada offer jual ketam $3 sekilo ketam suri ni yooo
memang x lepas peluang

Kitaorg dirumah makan meratah saja
nda makan sama nasi
dat y lah siti nda belah badan mr crab ni
orang rumah siti more prefer masak mcm ni ^.^

meh layanzz mr crab siti ni ^_^

KETAM BERCILI aka Chili MR CRAB ^_^

1kilo Ketam Suri ( boleh di belah jika suka)

6 biji cili merah - dikisar
2 Cili padi - dikisar

5 ulas bawang putih - dikisar

Minyak untuk menumis

sedikit jus limau nipis

Bahan sos :

2SB Sos Tomato

1 1/2 camca besar gula

Garam secukup rasa

sedikit Tauco

2cwn air

1 1/2 camca teh tepung jagung

1/2 camca teh kicap pekat

Cara Membuat:

Campurkan semua bahan sos. Tumiskan bawang putih dan cili merah kisar sehingga agak garing. Masukkan ketam dan kacau sebentar sehingga kulitnya kemerahan. Masukkan campuran sos dan gaul sebentar. Tutup periuk dan renihkan selama 10 minit atau sehingga masak atau kuah menjadi pekat. Perasakan dengan garam jika perlu. Akhir sekali masukkan jus limau. Kacau sebentar dan angkat.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan