Yang ni antara menu Aidiladha di rumah siti, buat mlm sebelum raya haji hihi
coz f pagi buat, takut x sempat coz nak pegi rumah my mertua lagi
^___^
x byk siti buat, juz untuk kuantiti family siti je uhu
nanti will share menu yang lain k
tani layanzz yang ni dulu
^__^
coz f pagi buat, takut x sempat coz nak pegi rumah my mertua lagi
^___^
x byk siti buat, juz untuk kuantiti family siti je uhu
nanti will share menu yang lain k
tani layanzz yang ni dulu
^__^
DAGING MASAK HITAM II
Diperap
Sekilo daging batang pinang, dipotong kecil
5 sdm kicap lemak manis
4 sdm kicap lemak masin
1 sdm serbuk jintan manis
1/2 sdm serbuk jintan putih
Bahan tumis
2 btg serai, diketuk
3 helai daun kari
2 helai daun pandan, dikerat 4 bahagian
4 ulas bawang merah, dihiris
1 btg kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
3 biji bunga cengkih
3 biji bunga lawang
Bahan kisar
15-20 bj cili kering, direndam terlebih dahulu sebelum dikisar
1 bj bawang besar
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2" halia
Bahan lain
5 sdm jus asam jawa
2 bj bawang besar dipotong gelang, utk hiasan
garam jika perlu
Cara-cara :-
Perap daging selama lebih kurang 1 jam.Panaskan minyak di dalam kuali dan masukkan bahan tumis. Kacau sehingga bawang kekuningan.Masukkan bahan kisar dan tumis sehingga terbit minyak.Masukkan daging yg telah diperap tadi dan juga air. Biar sehingga daging empuk.Apabila daging empuk, tuang jus asam jawa dan kacau-kacau sebentar.Masukkan bawang besar yg telah dipotong gelang. Balik-balikkan seketika sehingga mendidih dan bolehlah ditutup api. boleh masukkan ubi kentang yang direbus jika suka.
DONE ^___^
Diperap
Sekilo daging batang pinang, dipotong kecil
5 sdm kicap lemak manis
4 sdm kicap lemak masin
1 sdm serbuk jintan manis
1/2 sdm serbuk jintan putih
Bahan tumis
2 btg serai, diketuk
3 helai daun kari
2 helai daun pandan, dikerat 4 bahagian
4 ulas bawang merah, dihiris
1 btg kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
3 biji bunga cengkih
3 biji bunga lawang
Bahan kisar
15-20 bj cili kering, direndam terlebih dahulu sebelum dikisar
1 bj bawang besar
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2" halia
Bahan lain
5 sdm jus asam jawa
2 bj bawang besar dipotong gelang, utk hiasan
garam jika perlu
Cara-cara :-
Perap daging selama lebih kurang 1 jam.Panaskan minyak di dalam kuali dan masukkan bahan tumis. Kacau sehingga bawang kekuningan.Masukkan bahan kisar dan tumis sehingga terbit minyak.Masukkan daging yg telah diperap tadi dan juga air. Biar sehingga daging empuk.Apabila daging empuk, tuang jus asam jawa dan kacau-kacau sebentar.Masukkan bawang besar yg telah dipotong gelang. Balik-balikkan seketika sehingga mendidih dan bolehlah ditutup api. boleh masukkan ubi kentang yang direbus jika suka.
DONE ^___^
Tiada ulasan:
Catat Ulasan