03 Jun 2011

Resipi - Daging Masak Kicap Berempah ^___^


Sekali sekala makan daging x pe kan
jgn selalu ye, nanti kena darah tinggi lak ^___^
antara my fav masakan yang siti suka, masak kicap
adoi...masak kicap ni f pandai mempelbagaikan
sentiasa SEDAP hasilnya ^____^

F masak untuk seisi family siti, sekali duduk je dah licin
x sampai menunggu ke mlm uhu..
haha...next time masak 1 1/2 kilo je
biasa masak sekilo je ehe...tau ajelah harga daging makin meningkat uhu
semua barang mentah nak naik harga jugak
( bila ada rezeki lebih, nak bela lembu n ayam f gini memanjang, haha...hmmm kat mana nak taruh ye ^,^)

meh...dari membebel panjang, tani try sama-sama
^__^ selamat berjuadah dengan daging

DAGING MASAK KICAP BERKARI

Daging yang dihiris
sedikit daun kari
1/4 biji bawang besar
2 biji bawang putih
2 inci halia
1 sudu kecil jintan manis
2 sudu besar serbuk rempah kari
1 batang serai
1 cawan air
2SB cili kering yang dikisar
3SB Sos Tomato
2 sudu besar kicap manis abc
1 sudu besar kicap pekat

Cara-caranya :

Potong daging sederhana, jangan nipis sangat dan toskan. blender bawang besar, bawang putih, halia, cili kering dan jintan manis. Panaskan api dan tumis daun kari dan bahan yang telah dikisar tadi. Setelah naik bau, rempah kari yang gaul denga sedikit air, kacau sebati dan masukkan ke tumisan tadi, kemudian masukkan serai yang telah dititik, tomato ketchup dan daging. Kemudian masukkan air serta kicap. Biarkan daging lembut dan kuah pecah minyak dan menjadi pekat, sesuaikan dengan gula dan garam. Hiaskan denga ubi kentang dan tomato jika suka..

DONE ^___^

Tiada ulasan:

Catat Ulasan