14 Jun 2011

Resipi - Tempe goreng garing berkicap ^_^

Sebenarnya tempe byk mengandungi khasiat dalam kehidupan seharian
antaranya ada vitamin C, E dan karotenoid. Selain itu, penelitian telah dilakukan oleh Universiti North Carolina, Amerika Syarikat telah menemukan
genestein dan phytoestogen yang terdapat dalam Tempe ini dapat mencegah
kanser prostat, payudara dan penuaan (wow)

di atas ni, antara pembacaan yang siti ingat lah ye, bila menyebut pun berlipat2 lidah jadinya ehe :P (alahai, bukan jurusan kedoktoran kan =,=')

hmmmm...kenapa pulak tani kan elak makanan sedap ni f ianya byk mendatangkan khasiat untuk tani, nda je?
^___^

tempe ni f digoreng begitu saja pun sedap
ok tani try sama-sama

TEMPE GORENG GARING BERKICAP

$1 Tempe - hiris halus, gaul garam & serbuk kunyit
1 mangkuk pusu
4 biji bawang merah - hiris nipis
4 biji cili api - dicincang
kicap manis dan kicap masin - ikut kesesuaian
gula jika suka

CARA :

Gorengkan tempe yang dihiris tadi hingga rangup. Angkat & isi dalam mangkuk. Gorengkan pula pusu hingga rangup, angkat dan toskan. kemudian, goreng bawang hingga kekuningan, masukkan cili api. Kacau, kemudian masukkan tempe dan pusu yang telah digoreng tadi. akhir sekali masukkan kicap ikut kesuaian tekak masing-masing.

DONE ^___^

Tiada ulasan:

Catat Ulasan