30 Jun 2011

Resipi - Sup Bakso ^_^


Assalamualaikum semua ^__^
Alhamdulillah berpeluang jua lagi bertemu di dapur kecik siti
ehe...nasib baik ada masih my dapur..takut lak last weekend, menunggu 25hb
masih teguh berdiri jua lakat ...fuhh...

Rasanya lama dah nda masuk n3 masak2 kan...
kekadang bila dah terkejar masa, mesti ada yang tercicir2 kan uhu

BTW rasanya korang sedia maklum, yang atas ni BAKSO kan
makanan tradisi rakyat indon ^_^
tertunai jua hajat kan membuat last weekend, quite success jua dikatakan
x berani lak nak buat dalam kuantiti byk, sikit2 je ehe
( pandai pun takut x jadi kan =,=)

tani try sama-sama2 k..sure SEDAP deh...copied from website ( waduh...x ingat ye sapa punya resipi ni uhu...nway TQ ye)


SUP BAKSO

Bahan A


1/2 kg daging
  • 1 inci lengkuas diketuk
  • 2 ulas bawang putih ditumbuk
  • 1/2 inci halia ditumbuk
Bahan B
  • *3 biji bawang merah
  • *2 ulas bawang putih
  • *1/2 inci halia
  • *1/2 inci kunyit
  • *2 sb campuran ketumbar, jintan putih dan manis
  • *1 batang serai
  • *5 batang lada merah
  • 2 sb sos tomato/cili
  • sedikit garam n gula
  • perasa kalau suka.
Cara-cara

Rebus daging dgn semua bahan A hingga daging empuk. Ketepikan daging dan biarkan sejuk sebelum dihiris. Kisar semua bahan bertanda * pada bahan2 B. Tumis bahan yg sudah dikisar hingga garing, tumis hingga garing dan terbit minyak. Sementara menunggu rempah yg ditumis garing... hiris daging, nipis-nipis... Simpan air rebusan daging. Bila bahan ditumis sudah terbit minyak masukkan air rebusan daging, biarkan kuah mendidih. Masukkan daging. Masukkan sos cili, garam, gula n perasa kalau suka... Tumis hingga kuah agak pekat n kering.......

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Catat Ulasan