24 Januari 2010

Resepi - KoloMee Chicken Siti



ni aktiviti masak2 siti, actually untuk tapau siti bawa ke ofis, bawa sikit2 untuk makan diofis maklumlah, kadang2 f luan bz, nda sempat kan makan ehe...taruh atas meja, mesti semua tanya, kan di makan T? awu...ehe..so semua ta makan sapa2 yang masuk ke ofis siti ehe..ok, tani try sama2 k, resepinya...really simple..buat subuh2 sebelum keja, boleh jua di bawa ke ofis, save jua budget,nda bekfas di rest ehe ^_^

KOLOMEE WITH CHICKEN ^_^


bundles wantan noodle ( ada jual kat huaho ehe)
1 chicken thigh meat- cut small pieces-coat with cornflour
6 floret broccoli-sliced smaller
1/4 carrot, sliced
1/2 cup stock
1 tbsp oyster sauce
1 tbsp chopped garlic
1 tsp chopped ginger
1 tsp dark soy sauce)
1 tsp sesame oil ) mixture A (yang ni siti nda tambah)
dash pepper )
1 tsp crispy fried garlic granules

1.Boil water with a tablespoon of oil and drop in noodle to cook through. Drain. Add mixture A.

and mix well.Put in a serving plate and keep warm.
2.In a wok, heat 3 tbsp oil, saute the coated meat to a little crisp and then add garlic. Stir

and then add broccoli and carrot. Mix and add stock and oyster sauce. Season with pepper and

salt.
3. Cook till almost dry and thick sauce. Add onto noodle and garnish with sesame seeds and fried garlic. serve straight away ehe...sodap...tani masak tani rasa ryte ^_^

12 ulasan:

  1. Siti nak tnya ckit leh tak?siti ni org brunei ke org malaysia?bahasa yg d gunakan mcm org malaysia jee even siti ada taruh ckit2 ckp brunei ehe..btw i've try ur kolo mee ayam..not bad ler rasanya...

    BalasPadam
  2. will, siti org brunei tulin hihi, cuma dari segi bahasa siti lebih suka bahasa campur2 even u bercakap dengan siti personally ^__^, selain bruneian, my readers ramai dah msia,termasuk kwn baik siti , itu psallah siti campur adukan sedikit, tkut nnti drg x fhm ^__^ hihi ramai dah yang tnya siti soalan ni ehee

    TQ ye sudi2 try dah kolomee, andang feberet ^_^

    BalasPadam
  3. i try it.. taste good tQ..
    Gee..

    BalasPadam
  4. TQdear, alhamdulillah succeed jua ehe ^.^

    BalasPadam
  5. boleh explain in malay tak cara2nya dan ingredients yg digunakan? thank you :)

    BalasPadam
  6. will do later dear, wait my free time nanti k ehe

    BalasPadam
  7. stocknya jenis apa?..liquid?..n stock apa tu ayamkh?

    BalasPadam
  8. yup2 jenis liquid, stok ayam ^_^

    BalasPadam
  9. Hm, got confuse here. Bla nak taruh gingernya? Cz i read mixture A is only dark soy sauce n sesame oil?

    BalasPadam
  10. ~esma, lupa gtau, lepas buat no 2
    ^__^

    BalasPadam
  11. Assalammu'alaikum siti boleh explain in malay? Really confused. Thanks

    BalasPadam
  12. Yummmy... Yummy..

    BalasPadam