04 Mei 2010

Resipi - Cakoi ^__^


ni projek uli-uli tepung n tabur-tabur tepung siti ( ek, x ingat bila buat aa hihi)
lama dah terperuk ^__^
ha...dia dah kuar...
last tym, siti ada buat cakoi jugak, cuma kali ni, siti nak try
new resipi lagi...
simple, mcm buat donut, ada jugak rasanya hihi
so korang try jelah...sesuai sgt untuk minum petang ^__^
fuh...campur kaya + butter ( mcm jual kat pasar mlm ehe)

CAKOI

Bahan-bahan :

400 g tepung ~ diayak
1 cawan air
1 sudu besar majerin ~ dicairkan
1 sudu kecil garam
3 sudu besar gula
1 sudu besar susu pekat manis
1 kuning telur
2 sudu kecil yis segera
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
minyak untuk menggoreng

Cara-cara

1. Satukan air, majerin, garam, gula, susu pekat manis, kuning telur, yis dan soda bikarbonat dalam mangkuk besar. Kacau agar sebati.
2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam bancuhan di atas.
3. Ulikan sehingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di jari. Biarkan selama setengah jam. Bekas berisi doh hendaklah dibalut di dalam beg plastik yang bersih.
4. Canaikan doh setebal 1/2 sm, kalau boleh dalam bentuk segiempat tepat.
5. Potong kepada kepingan bersaiz 1 inci.
6. Rendamkan lidi di dalam air. Tekankan lidi basah tersebut di atas setiap kepingan 1 inci tersebut.
7. Cantumkan dua kepingan dengan bahagian yang bertanda lidi bertemu antara satu sama lain .
8. Panaskan minyak. Tarik kedua-dua hujung cakoi dan goreng hingga keperangan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan