25 Oktober 2010

Resipi - Ikan Masak Asam PEdas berkacang Bendi ^_^


Assalamualaikum semua
hmmm apamacam last weekend, ok ke? relax ye
owh...b4 terlupa, siti nak ucapkan Selamat Pengantin baru to our cik ILaWadi
Alhamdulillah semuanya berjalan lancar seperti mana yang dirancang
(nanti siti upload pics kek hantarannya ye hihi)

Tahniah jua to Cgu Dyna di SMB for hari pertunangan ^__^
(sama jua ceritanya, nanti siti will upload da pics hihi)

Will siti seperti biasa, bz dengan dunia baking membaking ni hihi
^___^ Alhamdulillah...berkecimpung lagi dengan dunia donut tym weekend uhu
waduh....penat sekali dengan adun mengadun :P
mcm2 hal dah di dapur jadinya hihi

owh...lari lak dengan topic kali ani ehe
actually yang ni untuk bekal siti ke ofis, bawa lebih sikit untuk mkn
dengan akak2 siti di ofis ehe
kadang malaz jua kan balik rumah bila lunch tym
coz masa cukup limited
so bila stay back, mcm2 lunch box sorang2 bawak ehe
^__^
siti bawak lauk ani saja wei....
sempatlah awal pagi memasak b4 g keja ^,^
soe darling, ani turn ayg bawak tapau, next tym turn abg ye hihi

IKAN MASAK ASAM PEDAS BERBENDI

Ikan tenggiri
1 batang serai, dititik
2SB air asam jawa
sebungkus kacang bendi – dihiris pangkal ( 10 kacang )
sedikit minyak
gula secukup rasa
garam secukup rasa

Bahan Kisar:
15-20 tangkai cili kering – direndam
1 cm kiub belacan, dibakar
5 biji bawang merah
5 ulas bawang putih

Cara membuat:
Panaskan minyak, tumis bahan kisar dan serai hingga wangi dan terbit minyak.Masukkan air asam jawa dan ikan. Masak hingga mendidih.
Bubuh kacang bendi, garam dan gula. Kacau sekali-sekala.Bila bendi lembut dan ikan masak, angkat dan hidangkan.

DONE ^___^

Tiada ulasan:

Catat Ulasan