26 September 2012

Resipi Kari Ayam yang SEDAP ^__^ insyAllah sure sedap..


Mr lov owez minta masakkan kari ayam, mau sedikit pedas katanya
ehe makan pun sampai 2 round ^.^

tu lah bila dah xde idea nak masak, siti jadi like pelayan pulak
bertanya kan makan apa ehe..
KARI AYAM saja, jawapan yang selalu didgr...

if siti sendiri, suka bykkan ubi kentang, so kuah jadi sedikit pekat yum~~

layanzz je lah ye, hamba cuma menurut perintah haha ;p


KARI AYAM SEDAP ^___^

1/2 ekor ayam
 sedikit santan
3 SB rempah kari daging
1 SB serbuk cili
1 SB Cili kering
2 tangkai daun kari
3 biji bwang merah - hiris
2 biji bawang putih - hiris
Sedikit halia (agak2 jer) - hiris
1/2 kiub pati ayam knorr
4 biji kentang - belah dua
Kepala rempah
Garam secukup rasa

Bahan Tumbuk:
3 biji bawang merah
1 biji bawang putih
1/2 halia

CARANYA :


Campurkan cili serbuk ke dalam mangkuk yang berisi cili kering blender. Masukkan juga bahan yang di tumbuk. Pastu, tumis alat penumis, daun kari, bawang2 yang dihiris serta halia hingga wangi. Seterusnya, perlahankan api jap, masukkan serbuk kari, kacau rata supaya baunya bangkit. Kemudian, masukkan bahan yang telah di gaul dengan cili kering tadi. Masukkan semua.  Kacau, api jangan kuat sangat, sederhana je, supaya bahan rempah tidak hangit. Setelah naik minyak, masukkan ayam. Bila ayam kelihatan kecut sedikit, masukkan santan & kentang. Sesuaikan dengan serbuk perasa dan garam. Bila kuah agak pekat sedikit, tutup api.

DONE ^__^

Tiada ulasan:

Catat Ulasan