25 September 2012

wah...makan jering di labuan ^__^ Bau x SEDAP tapi berkhasiat..

Di Brunei, siti jarang betul nak makan jering ni, bila tgk kat pasar malam
di sana ada berjual jering pun siti lintasi saja
menoleh pun x nak haha

hmmm tau2 je berpeluang makan di labuan, ehe kebetulan musim gak
puas benor makan...

our tangah ada readykan dengan piasau ( kepala berparu)
will, siti more prefer makan dengan gula
^____^
kot nak hilangkan baunya ehe

Berkhasiat tau!! tapi bau urine haha mlz nak stori ;p


“Buah jering mempunyai nilai perubatan dan khasiat kepada manusia iaitu dapat mengurangkan tekanan darah tinggi"


Penelitian juga menunjukkan bahwa jering mengandung 4,7 gram zat besi dari setiap100 gramnya. So, kalau ente mengalami gejala kekurangan zat besi yang berdampak anemia, dengan gejalan seperti kelelahan, lemah, pucat dan kurang bergairah, sakit kepala dan mudah marah, tidak mampu berkonsentrasi, serta rentan terhadap infeksi, embatlah jering sebanyak-banyaknya… tapi jangan lupa gosok gigi tau... Penderita anemia kronis menunjukkan bentuk kuku seperti sendok dan rapuh, pecah-pecah pada sudut mulut, lidah sulit menelan.
Remaja, wanita hamil, ibu menyusui, orang dewasa, dan vegetarian adalah yang paling berisiko untuk mengalami kekurangan zat besi. Di dalam tubuh, besi sebagian terletak dalam sel-sel darah merah sebagai heme, suatu pigmen yang mengandung inti sebuah atom besi.

JOM MAKAN JERING!!! ^___^



Tiada ulasan:

Catat Ulasan