14 September 2009

Juadah untuk Raya - Nasi Tomato & Daging Dendeng



siti pernah terima email dari some1 yang bertanya pasal masa-masa siti selama berbaking saja kan dekat kan raya ani...bertanya cara siti arrange masa siti baking n masa memasak, hehe...actually MASA ada cuma nda cukup, so kena pandai2 mengatur time untuk baking n memasak...ok siti kongsi ye cara style siti plg ni huhu

Dalam masa siti membuat preparation untuk wat keks, siti mesti aturkan bahan2 di atas meja...completely..then siti panaskan oven while siti membancuh & mengadun bahan2...lepas2 semua bahan sudha sebati n dimasukkan dalam oven...so a2 ta masa siti main masak2 ( hehe main2 masak pun jadilah :)),no istilah dalam kamus kehidupan siti nada masa..so kenalah pandai..yang penting pedulikan keperluan mr hby terlebih dahulu..hehe ambil keberkatan untuk seorg isteri :), baru ta senang hati bkeraja...

ok ani siti submit masakan untuk juadah untuk raya...yang wajib di meja dapur siti ani specially 1st raya...actually banyak...nanti2 kita kongsi2 ye :)

Nasi Tomato

Bahan-bahan

2 cawan beras basmati
2 biji tomato-potong dadu
2 cawan air
1/2 cawan susu
3 sudu besar sos tomato
1 helai daun pandan
sedikit garam

## Bahan tumis ##

2 sudu mentega/ minyak sapi
2cm kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1 biji buah pelaga
2 ulas bawang putih-hiris
1/4 bawang besar dihiris

## Hiasan ##
Bawang goreng

Cara-cara

Cuci beras. Rendam selama 5-10 minit. Toskan
Panaskan mentega/ minyak sapi. Tumiskan bahan-bahan tumis sehingga naik bau
Masukkan beras. Kacau sekejap dalam 1-2 minit. Kemudian masukkan sos tomato, tomato, susu, air, daun pandan dan sedikit garam
Masaklah nasi macam biasa.
Bila dah siap bolehlah ditabur bawang goreng

Daging Dendeng

Bahan-bahan

500gm daging
4 biji tomato
2 sudu besar kicap
1 sudu besar gula
garam secukupnya

****Bahan A (dikisar)*****
2 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
10 ulas bawang merah
3 sudu besar cili giling
sedikit halia

Cara-cara

Daging di hiris nipis dan digaul sedikit dengan bahan A. Perapkan sekejap.
Goreng daging ini hingga garing. Ketepikan.
Kemudian tumiskan lebihan bahan A, masukkan tomato, garam, gula, kicap dan daging. Masak hingga kering.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan