02 September 2009

Resepi - Udang 5 spices



Dalam bz2 baking pun, siti sempt jua mencuba resepi baru,udang 5 spices...sekali sekala kita ubahlah resepi masakan kita seharian..almaklumlah, nda jua kan masak merah saja setiap kali iya x?hehe

memang terangkat makan udang ani, hingga menjilat jari hehe,try jangan lupa try :)
siti masak mengikut bahan2 yang ada dalam safe je huhu...yang penting mesti ada 5 spicesnya k..meh layanzzz...

Bahan-bahan

udang
* 3 biji bawang merah
* 2 ulas bawang putih
* 2 hiris halia
3 sb lada boh
1 sb sos tiram
2 sb sos tomato
1 sk kicap pekat
1 sk rempah '5 spices'
garam and gula secukup rasa
Tomato belah 6
1 labu bwg besar belah 6
daun bawang potong dlm 1 inci

Cara-cara

Kisar bahan bertanda *. Tumis bahan kisar higga naik bau.
Masukkan lada boh dan tumis hingga garing. Bila lada sudah garing masukkan udang.
Bila udang setengah masak masukkan sos tiram, tomato, kicap pekat dan rempah 5 spices.

Masukkan garam dan gula utk melengkapkan rasa.

Masukkan tomato, bawang besar n daun bawang bila udang hampir masak. Masak hingga udang masak dan sedia utk dihidang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan