28 September 2009

Resepi - Bubur Kacang Jagung



ni merupakan feberet mr hby...kalau dirumah my mertua, selalu request minta buatkan..
belajar dari my mertua, siti ni, apa je yg menjadi feberet hby siti,memang siti balajar A-Z, nda ketinggalan...maklumlah kita jaga anak dia kan,so kena belajar betul2..diasah g ilmu memasak sampai pandai..yang penting 'air tangan' tani memasak..mcmana lurus pebaik resepi,masih ada jua bezanya...bulat2 pun tani ikut,still jua nda sama..a2 ta yg namanya 'air tangan' masing2 :)

alhamdulillah siti bersyukur amat2 dapat mertua yang cukup menyayangi siti dan memahami siti,payah kan jumpa mertua mcm mertua siti huhu my mertua jenis x lokek ilmu,apa je memang dikongsikan bersama...nak 'ikat" hati suami,kena 'ikat' perutnya dulu huhu..dat y lah my mertua n my lovly mom pandai masak..dah jadi petua untuk rumahtangga...meh kongsi sama2 resepi ani..layazzz..


BUBUR KACANG JAGUNG

Bahan
500 gm jagung tin
3 cawan santan pekat [1 biji kelapa]
1 cawan air
1 cawan gula perang
2 s/b gula [sekiranya kurang manis]
2 s/b sagu[basuh dan toskan]
garam secukup rasa
daun pandan (xde pun xpe)

Cara
1. Masukkan semua bahan kecuali santan pekat dalam periuk.
2. Masakkan sehingga mendideh dan sagu nampak jernih.
3. Masukkan santan pekat dan kacau perlahan2 sehingga mendideh sekali lagi.
4. Hidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan