24 September 2009

Resepi - Asam Pedas Ikan Tenggiri



ni merupakan feberet mr hby,huhu mengidamkan kan hirup2 sup, mana nda jua f
mengaga arah org open hse,mana ada sup kan dliat,semua sajian yang nda berkuah,laynzz je..hirup time panazz,sodap...walaupun byk open hse,dapur siti
sentiasa open :)

ASAM PEDAS TENGGIRI

Bahan
500 gm ikan tenggiri [potong 3 keping dan bersihkan]
5 niji terung panjang [potong kecil]
1 biji buah tomato [belah 4]
1/2 cawan jus asam jawa
4 s/b minyak masak
3 cawan air
secubit gula
garam

bahan mesin
15 tangkai cili kering [kalau nak pedas boleh tambah]
1 labu bawang besar
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 s/k kunyit serbuk

Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga naik minyak dan wangi.
2. Masukkan air asam jawa dan air. Renehkan sehingga mendidih.
3. Masukkan ikan, terung & garam dan biarkan sehingga mendideh lagi.
4. Perlahankan api dan biarkan sehingga naik minyak dan terung lembut.
5. Angkat dan hidangkan bersama nasi putih.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan