09 Disember 2009

Resepi - Daging Black Pepper ^-^

nantilah ye siti load pics aktiviti orderan keks from me ehe...been bz je since my bos balik Haji,alhadulillah nda jua sunyi di ofis ehe, f nda, sunyi antap sampai bunyi jarum gugur pun kedengaran( atu mcm nada bunyi langsung 2 eh ehe)..alhamdulillah bos siti sihat walfiat selama mengerjakan ibadah Haji n selamat sampai ke tanah air :) n one thing is maklumlah kan org baru turun haji ani bersih saja raut wajahnya..n really looks suci, siti ambil peluang masani till 40hri ehe kan minta doa saja arah my bos ehe..biasalah siti org terdekatnya,hari2pun xpe siti mohon doakan untuk siti n hby n kedua famili siti :)

owh yang ni,untuk my fren birthday ehe, ia ada requested kan minta masakkn daging
black pepper siti coz last time waktu kami ada potluck , ala waktu gathering ramai2, yang sempat siti buat is my daging black pepper ani, aduh licin ehe..sampai ada wif my fren asked 4 da resepi coz my fren suruh risikan with me ehe mcm2 saja bah...so jiha, here is my receipe ^_^ next time u buat sendiri k :)



DAGING BLACK PEPPER

Bahan:-

*
500gm daging
*
1 sb serbuk lada hitam yg ditumbuk kasar - lebihkan jika ingin lebih pedas
*
1 biji lada benggala hijau
*
1 biji lada merah
*
3 sb kicap manis
*
2 sb sos tiram
*
1 cawan air
*
1 sb tepung jagung yg dibancuh dgn 2 sb air
*
1/2 sudu garam halus
*
1/2 sb gula
*
minyak utk menggoreng

Cara-Cara:-

1.Potong daging nipis2 dengan cara melawan urat supaya daging tidak liat. Bersihkan dan toskan selama 1 jam atau lebih supaya daging tidak mengeluarkan air yg banyak ketika menggoreng.
2. Potong panjang kedua2 lada. Sebelum itu hendaklah dibuang dulu butir2 lada.
3.Panaskan minyak. Sebolehnya digunakan minyak yg banyak dan menggunakan api yg kuat spt yg ditunjukajar oleh chef asal supaya daging itu tak perlu digoreng dgn lama. Goreng daging lebih kurang 3 - 4 minit sambil dikacau supaya rata masaknya dan angkat.
4.Keluarkan minyak dan tinggalkan lebih kurang 3 sudu besar saja
5.Masukkan serbuk lada hitam dan kacau hingga berbau wangi dan masukkan lada merah.
6.Lepas itu masukkan kicap manis, sos tiram, garam dan gula. Kacau sebati. (Peringatan: garam tak perlu letak banyak2 kerana dah pun masin - dari kicap dan sos tiram )


Siti - kena pandai seimbangi rasa coz anytg masakan black pepper kena seimbang rasanya coz f terlebih byk black pepper jadi pedas bnr..pandai2 balancing k good luck

Tiada ulasan:

Catat Ulasan