29 Disember 2009

Resepi - Udang Galah Tumis Serai




evenpun mom still nda suruh masak2, nda jua dapat kan mengelak..boring x aa, kan berehat saja all da tym...sakit plg badan bah ehe..ani aktiviti my last weekend kelurusan famili dari KB turun ke bandar so biasalah masak special sikit..huhu udang galah tym2 bonus ani ehe..Yang nda siuknya, siti ndadapat makan for a while, krg merah kulit bergaru saja huhu..petua kan baik after operate, jgn makan seafood, kicap n cuka...so siti kena berpantang untuk sementera ani huhu

ok layanzz my Udang Galah tumis serai

UDANG GALAH TUMIS SERAI

Bahan2:

* 700g-800g udang galah-bersihkan dan toskan
* 3 ulas bawang merah*
* 1-2 ulas bawang putih*
* 1-2 tangkai cili merah
* 1/3 sudu belacan
* 2-3 batang serai(diketuk)
* Asam gelugor-secukupnya
* 1-2 biji tomato(belah 4)
* Sedikit minyak untuk menumis
* Garam,sedikit gula dan perasa(jika suka)

Cara2:

1. Panaskan minyak dan tumis wangi bahan2 yg ditumbuk
2. Masukkan sebatang serai dan udang galah. Kacau sebati sehingga kulit udang bertukar warna kemerahan
3. Masukkan asam gelugor dan tambahkan air secukupnya
4. Tambahkan bahan2 perasa(garam,gula dan perisa) secukupnya
5. Apabila udang hampir masak tambahkan tomato dan masukkan baki serai.
6. Sebatikan semua rasa dan padamkan api-elakkan masak udang terlalu lama kerana isi udang akan keras dan kurang sedap (chef wan pernah kata, masak udang not more than 7 minute)

jeng...jeng...siap udah...sori aa pics a bit blur sikit ehe :)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan