29 Oktober 2009

Resepi - Ayam Masak Kandar


Ayam Masak Kandar sebetulnya sesuai untuk lunch time..ni kes nk jadi tapau hby hehe..makan teruslah pagi2 :) wah..kenyang sampai tenghari :)

ani untuk bekfas hby, coz hby request nk tapau bawa ke ofis hehe..kwn hby siti taisliur kan masakan siti huhu..adeh...mcm2 sja kan...tpaksa ta masak lebih sikit untuk ditapau hby n siti bawa sikit ke ofis jua :)..sekali sekala masak nasi lemak pagi2 juz nk tukar selera pagi2 :)..ni siti x masak nasi lemak, nasi biasa je..kes nk diet ni :)

AYAM MASAK KANDAR

Bahan-bahan :

* ayam
* 6 ulas bawang putih/1 inci halia(tumbuk/blend)
* 1 sudu besar kicap pekat maggi
* 2 sudu besar sos tomato
* 2 sudu besar sos cili
* 2 pkt serbuk kari daging babas(1 1/2 pun boleh)
* 1 labu bawang besar(dimayang)
* 1 ulas bawang putih (dimayang)
* Kulit kayu manis dan bunga lawang
* sedikit daun kari
* garam dan perasa

Cara-cara

1. ayam dibersihkan hiris dan direbus(simpan air rebusan)
2. Tumiskan bawang besar,bawang putih,kulit kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau.
3. Masukkan bawang putih dan halia yang ditumbuk halus dan juga daun kari.
4. Kemudian masukkan campuran rempah tadi(kicap pekat,sos dan serbuk kari).kacau sebati.
5. bila dah sebati kuah masukkan ayam dan air rebusan ayam.
6. Masukkan garam dan perasa.kacau lagi
7. masak lah sehingga kuah menjadi pekat.

TARA... selesai tugasan bekfas siti :)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan