29 Oktober 2009

Resepi - Mee Tiaw Basah style Siti


ni versi Mee Tiaw Basah Daging


alhamdulillah tertunai jua janji siti arah alwe yang requested resepi ani tro email...huhu lama dah dia asking since puasa hehe...sori lah ye...bru je ada liur kan mkn mee basah..so hopely u like it :) ani tyle siti je lah ye...x tau kot kat kedai, rasanya lain sikit huhu

ani pun penyakit terlebih rajin datang, hehe...dah bz baking pun sempat jua kan memasak 2 ehe :)

Mee Tiaw Basah STYLE Siti :)

* Mee Tiaw yang siap sedia - ada jual kat supermrket
* Cili kering yang dikisar - f kan mau pedas, boleh tambah :)
* Ayam, Udang n daging ( f ada stok) - kasi ramai2 ehe :)
* 1 cawan Air rebusan ayam atau daging atau ganti dgn 1 kiub ayam knorr ikut selera
* Sayur sawi, kobis sama cili merah
* cendawan f suka
* 2 biji telor
* 1 sudu sos tiram
* 1 sudu sos cili
* 2 ulas bawang putih
* 2 ulas bawang merah
* 1 senduk minyak masak untuk menumis
* Garam secukup rasa

Cara-cara

1. sediakan Mee tiaw dan ketepikan.
2. Panaskan minyak, tumis bawang merah dan putih biar garing masukkan cili sampai naik minyak, sos cili dan sos tiram..masukkan pula ayam, udang dan daging kacau sampai masak.
3. Lepas atu masukkan air rebusan ayam atau daging .. biar sampai mendidih, masukkan sayur sawi dan kobis dan cendawan ...baru masukkan telor dan mee yg dah ditoskan tadi.. Kalau nak lagi basah lebihkan air rebusan ayam.
4. Last sekali masukkan garam. Dah siap tabur dengan cili merah

Jeng...jeng...siap lagi MEE Tiaw Basah Versi Siti :)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Catat Ulasan