27 Oktober 2009

Resepi - Cucur Tarap


since musim buah masani, rumah siti jadi ada mcm2 bau...durian kuning,durian putih,tarap n tibadak semua udah masuk ke rumah siti ni..huhu...yg siti nda tahan mencium baunya is durian kuning fuh...menyengat hidung dibuatnya..tapi dicucur nyaman 2 ehe :)

now since tarap ada dirumah, siti more prepare dicucur dari dimkn mentah..ha kan hari 2 siti kan mencari tarap...tau2 ada my dad bali huhu...mcm tau sja kan ehe

balik2 je keja kelmarin, trus menguli2 tepung nk dijadikan cucur...mlm dah bz baking...nanti upload pics k..

CUCUR TARAP

* 2 Cawan tepung gandum
* 2 sudu mkn marjerin
* 1 sudu mkn gula
* 1 sudu kecil garam
* Sedikit pewarna kuning
* 2 cawan air
* Buah Terap yg msk

Cara-cara

1. Satukan tepung gandum,marjerin,gula,garam di dalam bekas.
2. Masukkan air sedikit demi sedikit sambil dkacau rata menggunakan whisk dan warnakn kuning.
3. Leraikan isi buah terap dan masukkan ke dalam adunan tepung..
4. Panaskan minyak di dlm kuali,sudukan buah yg sudah tersalut tepung sepenuhnya dan goreng dgn minyak yg panas sehingga sedikit keperangan.


* Tips: Ketika menggoreng,JANGAN gunakn api yg terlalu perlahan kerana ia akan membuatkan kuih menyerap minyak dan pastikan minyak betul2 sdh panas sebelum menggoreng.

Hapy TRYing :)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan