04 Mac 2011

Resipi - Kari Udang Ala India ^__^

ok kita try sama-sama lagi my masakan udang ni
YUMMYlicous
sure licin masak kat rumah hihi
^.^
makan beratah-ratah pun sedap
masakan quite berbeza sikit dari masakan kari biasa
coz ada segala sos kat dalamnya
f kan tau rasanya, will better try this
^__^

KARI UDANG ALA INDIA

1 Kilo Udang yang digoreng seketika dengan serbuk kunyit
3 sudu besar rempah kari ikan (siti suka buat more kari, gravy tu yum2)
1 tangkai daun kari
3-4 ulas bawang merah
2-3 ulas bawang putih
1Biji Bawang Besar
1/2 inci halia
Air asam jawa
2SB Sos Cili
2SB Sos TOmato
Garam dan garam secukupnya
Serbuk lada

Cara-cara

Bawang merah,putih dan halia dikisar/ditumbuk lumat. Kemudian tumis hingga naik bau masukkan daun kari.
Masukkan rempah kari, sos cili, sos tomato dan sedikit air,tumis hingga pecah minyak ( lama ni menumis uhu, kira2 10 min plus) then bila kuah hampir2 kering baru masukkan air asam jawa, garam serta gula dan akhir sekali masukkan udang yang digoreng tadi.

DONE ^___^

2 ulasan:

  1. wah...nie udang mesti kena try nie...comfirm power...ini resepi kalau masak ketam pun mesti sedap eh?

    BalasPadam
  2. f try dengan ketam, sure sedap jugak ^_^
    confirm power jugak ehe ^.^

    BalasPadam