ok kita try sama-sama lagi my masakan udang ni
YUMMYlicous
sure licin masak kat rumah hihi
^.^
makan beratah-ratah pun sedap
masakan quite berbeza sikit dari masakan kari biasa
coz ada segala sos kat dalamnya
f kan tau rasanya, will better try this
^__^
KARI UDANG ALA INDIA
1 Kilo Udang yang digoreng seketika dengan serbuk kunyit
3 sudu besar rempah kari ikan (siti suka buat more kari, gravy tu yum2)
1 tangkai daun kari
3-4 ulas bawang merah
2-3 ulas bawang putih
1 tangkai daun kari
3-4 ulas bawang merah
2-3 ulas bawang putih
1Biji Bawang Besar
1/2 inci halia
Air asam jawa
1/2 inci halia
Air asam jawa
2SB Sos Cili
2SB Sos TOmato
Garam dan garam secukupnya
Garam dan garam secukupnya
Serbuk lada
Cara-cara
Bawang merah,putih dan halia dikisar/ditumbuk lumat. Kemudian tumis hingga naik bau masukkan daun kari.
Masukkan rempah kari, sos cili, sos tomato dan sedikit air,tumis hingga pecah minyak ( lama ni menumis uhu, kira2 10 min plus) then bila kuah hampir2 kering baru masukkan air asam jawa, garam serta gula dan akhir sekali masukkan udang yang digoreng tadi.
DONE ^___^
wah...nie udang mesti kena try nie...comfirm power...ini resepi kalau masak ketam pun mesti sedap eh?
BalasPadamf try dengan ketam, sure sedap jugak ^_^
BalasPadamconfirm power jugak ehe ^.^