14 Mac 2011

Resipi - Nasi Pilaf Udang Kering BerAyam^__^

Hidang nasi ini sedap makan begitu saja. looks simple tapi ianya penuh dengan
rasa aroma dari kayu manis
SWEET ^__^
actually nasi pilaf ni cuma ada ayam saja,
saja siti
tambah sikit dengan udang kering yang ditumbuk
YUM, lagi bertambah umppph
will korang pun boleh try ikut stok yang ada

NASI PILAF UDANG KERING BERAYAM

4 cawan basmathi
2 labu bawang besar - potong dadu kecil
2 keping dada ayam - dipotong kecil
segenggam udang kering yang ditumbuk
1 batang kulit kayu manis
150gm mentega
1/4 cawan minyak
air rebusan ayam secukupnya - untuk sukatan beras
garam secukup rasa

Cara:

Panaskan minyak dan mentega. layukan bawang besar dan masukkan kulit kayu manis dan ayam. kacaukan rata dan biarkan ayam dan udang yang ditumbuk masak. Setelah itu tuangkan air rebusan ayam. masukkan garam secukup rasa. biarkan sehingga mendidih sebelum dimasukkan beras. boleh juga dialihkan ke dalam rice cooker. Masaklah seperti menanak nasi biasa. Nasi ini boleh dihidangkan dengan masakan ayam masak merah dan yang bersesuaian.

DONE ^__^

Tiada ulasan:

Catat Ulasan