11 Mac 2011

Resipi - Sambal Telur BerKacang ^__^

Sambal Telur ni siti buat last 3 days, kira my 1st xperimen
maklumlah, namapun baru nak mencuba buat ehe
coz selama ni, siti suka makan version my mertua selalu buat je uhu
SEDAP...
so siti saja nak buang masa yang ada ( adoi mcmta, byk masa uhu ;P)
siti try separuh dari bahan resipi di bawah ni
so pandai2lah korang lah ye /2
^.^
Alhamdulillah, kira success jua oleh siti, next tym nak try
resipi my mertua lagi, insyAllah ^,^

SAMBAL TELUR BERKACANG

250 gm - kacang tanah (goreng n kisar kering)

25-30 biji - lada kering - rebus
15 - biji bwg merah
6 - ulas bwg putih
1/2 -inci halia
1 - inci belacan
(kisar halus semua bahan atas)

2 - sudu makan air asam
1 - sudu sos tiram
kicap manis secukup rase
garam secukup rase
Air (untuk balance kepekatan)

Cara :

Tumis bahan kisar sehingga naik minyak.Masuk sedikit air. Masukkan semua bahan yang tinggal.
Masukkan kacang tanah.Masukkan air lagi untuk sesuaikan dengan kepekatan masing-masing.

DONE ^___^

Tiada ulasan:

Catat Ulasan