24 Mac 2011

Resipi - Ketam masak Taucu Bertelur ^__^



Alhamdulillah bersua kembali dengan wajah ceria harini
^___^
owh...lupa lak nak sapa,
ASSALAMUALAIKUM semua
apa kabar?
ok ke? mudahan semuanya dalam kandungan sihat sejahtera
amin...

BTW yang ni masakan ketam yang sempat siti buat
rasanya lupa nak masukkn last n3 ehe
TQ fren di ofis hby, yg kasi ketam ni
wow best kan dapat kwn mcm ni (Hali2 pun boleh wa ^.^)
Hby ada pesan, f ada jual ketam, juz gtau hby directly
ni kelurusan jua kan bersedakah ta saja org ofis nya ni
will
TQ lah ye ^___^
orang kasi, kita ambik lah kan ehe

Alhamdulillah jadilah mcm ni
panjanglah jua amal, membagi org kenyang
^___^


KETAM MASAK BERTAUCU BERTELUR

Ketam
Tepung Jagung

1 ulas Bawang Besar
4 ulas Bawang merah
1/2 inci Halia
Serbuk cili

Taucu
Sos Cili
Sos Tomato
Sos Ikan
2 Telur

Cara- cara

Bersihkan ketam tu, potong dua, toskan kemudian digoreng seketik, angkat dan ketepikan. tumis bahan bawang tadi dalam kuali tempat menggoreng tadi dengan dikurangkan minyaknya. tumis hingga naik bau kemudian masukkan semua sos sampai pecah minyak.
sesuaikan dengan rasa kita dengan garam dan gula
last sekali barulah masukkan ketam yang digoreng tadi. Gaul sebati sebelum dimasukkan
telur yang dipecahkan.

DONE ^___^

Tiada ulasan:

Catat Ulasan