01 Mac 2011

Resipi - Udang Masak Merah *__*


Assalamualaikum semua
fuh...harini cuaca agak sejuk dari hari biasa
dari datang ofis, keluar lunch sampai balik keja
seharian memang sejuk uhu
^___^
keja pun agak slow je harini ehe
ala..mengikut keadaan cuaca jua uhu

BTW
harini siti nak share
masakan udang yang memang YUMMY di dapur siti
masakan merah ni f dipelbagaikan, rasanya will berubah
^__^

Selamat mencuba

UDANG MASAK MERAH


Udang yang dibersihkan
sedikit serbuk kunyit
2 sb cili kering kisar
3 biji bawang merah (dikisar)
2 ulas bawang putih (dikisar)
1 inci halia (dikisar)
1 batang serai (diketuk)
1-2 sb sos cili
1 sb sos tomato
air asam jawa
garam dan gula secukupnya - jika perlu
minyak utk menggoreng dan menumis


Cara-cara


Udang digaulkan bersama serbuk kunyit dan sedikit garam dan diperap dalam 10 minit. Sediakan kuali. Panaskan 2 sudu besar minyak dan goreng udang hingga garing. toskan dan ketepikan.

Di dalam kuali yg sama, tuangkan sedikit minyak dan panaskan. Tumiskan bahan2 kisar dan serai sehingga terbit bau. Masukkan sos cili dan sos tomato. Tambahkan sedikit air dan kacau perlahan.

Masukkan udang dan gaul sebati. Akhir sekali, masukkan bawang besar, cili merah, air asam jawa dan tomato. sesuaikan dengan citarasa masing-masing


DONE ^__^

Tiada ulasan:

Catat Ulasan