Sebetulnya, dah dah
pasang hajat nak masak sendiri, Mi Udang ni…last time, pernah ode di restoran,
Rasanya memang kaw,
makan lagi dengan udang galah…ala…lupa pulak di mana siti makan tu ye uhu ^.^
Bila dah lupa mcm tu,
jadi terpaksalah buat sendiri, in case lah taislius nanti kan…udah bisa buat..
^__^ simple je pun
bahan-bahan yang digunakan…
Yang penting, kena
sesuaikan dengan tekak masing-masing…tekak siti,
Mi udang ni mesti ada
Taugeh, Udang yang kecil-kecil + Telur rebus
Marbeles tu…
makan pun
kenyang sampai ke mlm, x caya ? ehe
MI UDANG ALA SITI’
Mi Kuning
Udang hidup – fresh2 ma…
2SB Serbuk Kari
1 labu Bawang Besar
2 ulas Bawang Putih
Sedikit asam jawa
1liter Santan cair
2 buah tomato - dihiris 4
Air secukupnya
Minyak untuk menumis
Daun kari – jika ada ^.^
Garam dan gula secukupnya
Cara Penyediaan
Cincang bawang besar dan bawang putih kemudian tumis sehingga kekuningan. Masukkan daun kari dan biarkan aroma naik seketika. Kemudian tumis rempah kari hingga wangi. Tuangkan santan, air dan asam jawa. Tambahkan garam dan gula secukupnya. Biarkan mendidih. Selepas itu, masukkan udang tadi dan tomato. Didihkan lagi sehingga 15 min.
DONE ^____^
** untuk hiasan, Mi kuning + Telur rebus + Taugeh/Sawi pun YUMMY untuk santapan lunch siti ^___^
Tiada ulasan:
Catat Ulasan