08 Oktober 2013

Sambal Udang kering - buat stok di rumah ^__^

Setiap minggu, bila ada kesempatan, siti suka buat stok sambal masak untuk dibuat ulam makan bersama nasi
^___^

tapi biasanya x sampai seharipun, pasti saja habis dalam sehari tu uhu...
kalau untuk stok seminggu, kena ada 7 kontena kecil gini ehe..
waduh....

ok happy trying...



SAMBAL UDANG KERING ^__^

Udang kering - dibersihkan dan direndam kemudian di ditumbuk
1/2 labu bawang 
3 ulas bawang putih
2 SB Lada kisar
Belacan
Air asam jawa secukupya
gula, garam dan perisa secukupnya

Cara Penyediaan :

Tumis bawang besar di hiris/cincang halus hingga naik bawang bersama bawang putih yang dicincang.  Masukkan lada kisar dan belacan, goreng lagi..campurkan sedikit air dengan asam jawa.  Kemudian masukkan udang kering yang ditumbuk, akhir sekali sesuaikan dengan garam, perisa dan gula secukupnya..

DONE ^___^


Stok untuk sehari je ni ehe ^.^

Tiada ulasan:

Catat Ulasan