21 September 2012

Resipi - Sambal Masak Sambal merah ^__^ SEDAP makan dgn nasi goreng...


Time puasa lepas, byk sotong berjual di pasar basah, so ambil
peluang jua menbeli, coz jarang ada sotong besar2 berjual...
biasa kecik2 je n mahal..
so bila ngam musimnya, rata-rata harga murah sedikit dari biasanya..
ehe sampai dalam seminggu tu, makan sotong 2-3 kali ehe

Sempatlah buat nasi goreng corned beef
fuh....pedas2...lagi sedap
sure x sedar orang keliling time makan ehe
bersungkai dengan menu sedap terasa lama kenyangnya kan
^___^


SOTONG MASAK SAMBAL MERAH ^__^

5~7 ekor sotong sederhana besar (dipotong membulat)
3 sb sos cili
sedikit kiub pati ayam
garam dan serbuk perasa secukupnya

Bahan kisar

4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
sehiris halia
belacan di bakar

CARANYA

Tumis bahan kisar sehingga pecah minyak dan terbit bau.
Masukkan sotong, sos cili, kiub pati ayam dan perasakan secukupnya dengan garam dan serbuk perasa. Bila kuah agak pekat dan sotong sudah masak.

DONE ^___^

Tiada ulasan:

Catat Ulasan