28 November 2009

Resepi - Thai Style Tom Yam Pak


ni antara my hby' ferebet, lauk liking
my style is like bahan biasalah kan, tapi yang nda samanya (mayb lah), style siti is mesti berjemur seharian ehe..baru tia krap krup dmakan...f hby, mesti ask for more lauk liking siti ehe :) lauk jarang gigi lah n lauk kuasi yang sodap untuk diliking :)


ni utk dinner dmlm huhu, antara side dishes kitaorg, ye ha..mesti ada sup baru tia terangkat liur kan makan ehe...sup thai Sytle...byk style sup dalam simpanan siti ani, so ani siti try yg baru...quite sodap jua :),kelurusan jua byk stok sayur n udang...so jadi ta hidangan kami ehe, hot n spicy ni sup ani..nda pedas ukan tia namanya Thai Sytle, right? ehe..happy trying :)


THAI STYLE TOM YAM PAK

Bahan-bahan

3 1/2 cwn stok ayam
3 thin slices lengkuas muda
2 keping daun limau purut (kaffir lime leaves)
1 btg serai - di titik
2 biji bawang merah - dihiris nipis
1 sb roasted chili paste (roasted tom yum paste)
2 sb sos ikan (fish sauce)
3 sb jus limau nipis
4 biji tomato - dibelah empat
6 biji Thai chilies
10 cendawan tiram segar (fresh straw mushrooms)
Udang secukupnya
Isi Ikan secukupnya
1 cwn bunga kobis - dipotong sederhana besar
1 cwn putik jagung muda (baby corn) + lobak merah (carrot) - dipotong panjang
1 sb daun ketumbar (cilantro) - dicincang
1 sb daun bawang (spring onion) - thinly sliced

Cara-cara

Panaskan stok ayam di dalam kuali. Masukkan lengkuas, daun limau purut dan serai.
Kemudian, masukkan bawang merah, chili paste, sos ikan dan jus limau nipis. Masukkan pula bunga kobis, udang,isi ikan, putik jagung muda & lobak merah. Biarkan sekejap.
Masukkan tomato, thai chilies & cendawan tiram. Biarkan selama 2 minit. Taburkan daun ketumbar & daun bawang.
Boleh dihidangkan.

PS: sayur-sayuran jgn dipotong terlalu kecil atau terlalu besar. Potong sederhana besar.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan