15 November 2009

Resepi - Udang bersos Plum


hmmm ani atktiviti makan2 tim kat rumah harini coz famili dari KB ada turun ke bandar so memang everytim drg turun mesti ada special masakan untuk drg huhu...kelurusan jua my bro ada bali udang galah di tamu kianggeh, dapat murah $11 sekilo, ada runding harga g 2..huhu...fresh lagi...puas hati eh manis rasanya..ni nk try resepi lain lagi...sos plum dirumah jarang banar bemasak so terklik tarus kan masak sos plum..actually byk berjual di market sos plum ani...jgn luan byk coz MASAM ehe...

meh layanzz resepi entry kali ani :) masakan simple je

UDANG BERSOS PLUM

BAHAN-BAHANNYA

udang galah bersaiz sederhana
2 biji bawang besar, dipotong bulat
2 ulas bawang putih, hiris halus
1/2 inci halia, dititik
1 camca besar sos tiram
1 camca besar sos cili
1 1/2 camca besar sos plum
Garam secukup rasa
1/2 cawan air

CARA MEMBUATNYA

1. Udang dibersihkan, cuci dan tos. Lumur dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Goreng udang tadi 3/4 masak. Angkat dan toskan.
2. Tinggalkan lebih kurang 2 camca besar minyak masak, tumis bawang besar, bawang putih dan halia hingga harum, masukkan sos tiram, sos cili dan sos plum, kacau rata dan tuang air.
3. Bila mendidih, masukkan udang, gaul dan tambah garam jika perlu. Masak hingga pekat, rasa dan jika ok boleh matikan api.

umppp...WALAAAAA rasanya mesti tambah nasi lagi ehe

Tiada ulasan:

Catat Ulasan