12 Februari 2010

Resepi - Ayam Goreng Kicap Pedas + Nasi Goreng Belacan pusu

ni menu untuk dinner, juz simple saja...evenpun bz dengan baking, siti still ada tym masak2 ehe ^_^

kelurusan jua ada email nk minta resepi masakan ayam pedas2 ehe ( samata tani 2, feberet makan pedas2,nda sah nda makan pedas sehari,nda ja ehe)..hopely u happy with diz Cdah ehe ^_^..makan lagi dengan nasi goreng ni, alamak..terangkat mak oi...nda sedar makan bertambah ehe..try ajalah ye..later report kat siti ^_^


NASI GORENG BELACAN PUSU



Bahan-bahan:

10 tangkai cili hidup ( ikut pedas masing-masing)
6 biji bawang merah
3 biji bawang putih
sedikit belacan(bakar dulu sampai wangi)
ikan bilis
nasi sejuk
1 biji telur
sayur sawi / any sayur
3 sudu sos tomato
kicap lemak manis
garam sikit

Cara-cara:

1. Memula.gorengkan ikan bilis.dah garing.Angkat
2. Tumbuk bawang merah,bawang putih, cili dan belacan
3.Tumiskan bahan2 yg da ditumbuk tadi sampai garing and wangi..selagi x wangi tumis lagi..
4.masukkan sos tomato,garam dan kicap. tumis lagi.
6.masukkan nasi and gaul rata. Masukkan telur dan sayur.





AYAM GORENG KICAP PEDAS


Bahan-bahan

1/2 ekor ayam - dicuci dan dilumur garam kunyit.
1 biji bawang besar - dipotong bulat
1 biji cili hijau - dipotong melintang
5 sudu cili giling - boleh dikurang atau ditambah mengikut citarasa masing-masing
2 biji limau nipis - diperah dan ambil jusnya
sedikit halia - dihiris halus
sedikit kicap cair
sedikit kicap pekat
sedikit sos tiram

Bahan-bahan kisar

1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
sedikit lada padi

Cara memasak

1. Goreng ayam sehingga masak tapi jangan terlalu garing. Ketepikan.
2. Panaskan sedikit minyak dan tumis halia. Biarkan garing.
3. Masukkan bahan kisar. Kacau rata sehingga naik baunya.
4. Masukkan cili giling dan kacau lagi hingga pecah minyak.
5. Masukkan kicap cair, kicap pekat dan sos tiram. Kacau dan boleh tambahkan sedikit air jika terlalu kering.
5. Masukkan bawang besar dan cili hijau.
6. Masukkan ayam dan kacau rata.
7. Akhir sekali masukkan jus limau nipis dan kacau lagi rata-rata sebelum tutup api.
8. Siap dan boleh dihidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan